Een Fairtrade-achtig keurmerk, dat blijkt geeft van een productieproces waarin geen kwalijke zaken zijn voorgevallen.

De productie van accupakketten wordt zo nu en dan in een kwaad daglicht gesteld en dat is niet ten onrechte. Schaarse grondstoffen zijn nodig, die in sommige mijnen onder erbarmelijke omstandigheden worden gewonnen.
Om de situatie te verbeteren komt er een “accupas”. Het is de bedoeling dat deze pas vanaf 2022 wordt uitgeven door de Global Battery Alliance, een samenwerkingsverband van verschillende partijen die accupakketten produceren. Tot de deelnemers behoort onder meer de Volkswagen Groep en chemiereus BASF. Door dit te doen ontstaat transparantie over de sociale, ecologische en economische omstandigheden waarin de accupakketten worden geproduceerd. De gehele keten biedt de nodige ruimte voor verduurzaming.
Een premature versie van de accupas, een prototype zo gezegd, is er nog dit jaar. De eerste versie is er in 2021, het is wachten tot 2022 op de officiƫle introductie. Ondertussen moeten besluiten vallen over criteria voor goede en slechte accuproductie en alle schakeringen daartussen.
Het gehele project verkeert nog in de conceptfase, dus welke uitwerking dit heeft op de ev-markt is vooralsnog onduidelijk. Voor de meeste automerken lijkt eerder prioriteit te worden gegeven aan het verwerven van voldoende accupakketten. (via: electrive.net)
Beeld: doorsnede van de BMW i3, met accupakket
Meer lezen over: accu, accupakket, batterij, duurzaamheidscertificaat
Kunnen ze iets vergelijkbaars ook voor benzine/diesel doen? Daar schijnt ook veel kobalt voor nodig te zijn om dat aan te maken, maar tanken ze rustig 10.000 liter per autoleven van in een auto, vaak zelfs nog veel meer dan dat.
Reactie plaatsen