titaandioxide
In Mexico staat het eerste gebouw met een uitstootneutraliserende gevel, maar er is al veel meer mogelijk met ‘wondermiddel’ titaandioxide. Is dit dé oplossing om smog in stedelijke gebieden tegen te gaan?

In Mexico-stad is de gevel van een ziekenhuis voorzien van een koraalachtige structuur, bedekt met titaandioxide. Deze stof zou werken als een katalisator en kan stikstofoxiden, vooral afkomstig van verkeer, afbreken. De duurzame gevel zou de uitlaatgassen van zo’n duizend auto’s kunnen neutraliseren. Je kunt je voorstellen dat als heel de stad voorzien zou zijn van een laagje titaandioxide, dit flink kan schelen. Dat zou wel eens een oplossing kunnen zijn voor steden als Amsterdam, die niet aan de stikstofdioxide-normen kunnen voldoen. Amerikaanse studenten hebben eens zitten rekenen en kwamen tot de conclusie dat 1 miljoen huizen met titaandioxide behandelde dakpannen dagelijks zo’n 21 ton aan stikstofdioxiden kunnen neutraliseren. Overigens zijn deze dakpannen al te koop, onder andere Monier verkoopt ze al in Nederland. Daarmee compenseer je de uitstoot van een auto die 18.000 kilometer rijdt, zo kun je dus ook zelf al je steentje bijdragen.

Momenteel wordt druk onderzocht welke toepassingen titaandioxide nog meer heeft. Zo wordt bijvoorbeeld gedacht aan ZOAB, waarbij de poriën van het asfalt worden gecoat met een substantie waar onder andere titaandioxide in zit. Ook betontegels en speciale coating voor geluidswanden zijn in ontwikkeling. Op de wereldtentoonstelling, die dit jaar in Milaan wordt gehouden, moet een gebouw komen dat is opgetrokken uit beton met de bijzondere katalysator. Hoewel de ontwikkelingen dus nog in de kinderschoenen lijken te staan, zou titaandioxide zomaar heel belangrijk kunnen worden in de nabije toekomst.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kunnen ze dat spul dan niet beter gewoon in de uitlaat van de auto steken?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.