Chevrolet Bolt
U weet wel, die elektrische conceptcar van Chevrolet, de auto die de wereld moet gaan veranderen. De auto die Bolt werd genoemd om een link te leggen met de Volt. Die auto gaat geen Bolt heten, omdat GM zo dom is geweest de naam vooraf niet even te checken.

Begin dit jaar trok Chevrolet zowel het doek van de nieuwe Volt als van de Bolt Concept. Dat beide namen zo veel op elkaar lijken is geen toeval. De Volt is, geholpen door alle tamtam waarmee die auto als de toekomst van GM werd gepresenteerd, bekend onder het grote publiek. Door de nieuwe volledig elektrische auto van General Motors (who killed the first one?) Bolt te noemen, wilde men voortborduren op dat imago van wereldverbeteraar. Dat iemand met de zelfde naam verschrikkelijk hard kan rennen en altijd voorop loopt, is vast geen toeval.

Maar de Chevrolet Bolt gaat er waarschijnlijk niet komen. De auto wel, maar de naam niet, zo vond AutoGuide in de archieven van het Amerikaanse patentbureau USPTO. De naam Bolt is namelijk in 2012 al geclaimd door Yamaha, waardoor de USPTO de naam niet aan GM kan toekennen. Het is overigens niet de eerste keer dat een automerk na presentatie van de concept overhaast de naam moet wijzigen van het productiemodel, omdat de oorspronkelijke naam al geclaimed is. Zo moest Mitsubishi begin 2013 overhaast de Mirage omdopen tot Space Star.

Update 01-06-15: Chevrolet heeft een overeenkomst bereikt met Yamaha over het gebruik van de naam Bolt (lees: een hoop dollars betaald) en de aanvraag voor registratie van de naam bij het USPTO heeft weer de status ‘actief’.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Not interested

Je zou toch wel zeggen dat iemand even een patenten database doorkijkt voordat ze ergens een naam op plakken. Of gewoon gelijk checken als ze überhaupt een mogelijke naam bedenken.

@lambo4all: idd, wie noemt zijn auto nou kaal…..

@dutchdriftking: the bald and the beautiful 😉

@dutchdriftking: chevrolet niet in ieder geval….

@lambo4all: patent op een merknaam: die is nieuw voor mij!

@CBR600rr: Geen patent, maar wel merkenrecht. En dat leg je dan weer vast bij een patentbureau 😉

Chevy kan toch ook al vooraf overeenstemming met Yamaha hebben bereikt? Vind de conclusie die het artikel probeert te trekken nogal prematuur eerlijk gezegd.

@camber24:
Dat zou toch te regelen moeten zijn, ik denk niet dat er veel mensen zijn die een motorfiets en een elektrische geriatrie mobiel door elkaar zullen halen.

Anders vragen ze toch aan Mitsubishi of ze de naam Colt kunnen gebruiken, klinkt in de VS veel stoerder en past ook mooi in de lijn Bolt, Colt, Volt.

Ford kreeg problemen met het Duitse tijdschrift FoKus, wat geschikt is, Volvo kreg mot met Ferrari over de naam F40. Werd beslecht door er V40 van te maken.

Je kunt ook zonder het te checken een naam op een auto plakken en kijken wat er gebeurd. Als er dan een situatie als deze ontstaat heb je weer even je product en merk onder de aandacht. Free publicity.

Foutje bedankt! Hij lijkt ook wel enigzins op een bmw i3

Wat is veRRanderen, een soort verassen?
OT: ik vond Volt ook al een domme naam en Bolt (bout) is niet veel beter.

@Henk_he: Een bolt is ook een bliksemflits, best toepasselijk voor een elektrische auto.

Maak er Sold van, het klopt dan ook nog en past in lijn.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.