Utrecht kiest voor schoon vervoer. Vanuit het programma Utrecht Elektrisch stimuleert de gemeente Utrecht elektrisch rijden in de stad en wordt het eigen wagenpark voor een deel vervangen door elektrisch vervoer. Ook het college heeft nu gekozen voor schoon vervoer met de aanschaf van 1 hybride en 1 volledig elektrische auto. Ach, het is een begin.

10 oplaadpunten
Door het bevorderen van dit type auto’s wil het college bijdragen aan een betere leef- en luchtkwaliteit in de stad. De gemeente heeft inmiddels in de stad 10 oplaadpunten geplaatst voor elektrisch rijden. Bij het stadhuis komt binnenkort ook een (snel)laadpunt.

Wethouder Personeel en Organisatie Jeroen Kreijkamp: “Elektrische aandrijving speelt een steeds grotere rol in de toekomst: het is schoon, stil en zuinig. De aanschaf van 100% elektrische voertuigen heeft de voorkeur, maar ook hybride voertuigen of voertuigen op aardgas dragen bij aan een schonere en stillere stad. Het college geeft met de nieuwe dienstauto’s graag het goede voorbeeld.”

Dienstauto’s college
Twee van de huidige drie dienstauto’s worden vervangen door één hybride auto (Mercedes E300 BleuTEC Hybrid met A-label) en één volledig elektrische auto, de Nissan Leaf. De Mercedes is qua Co2 uitstoot beperkt en zuiniger en goedkoper ten opzichte van vergelijkbare hybride auto’s. De Leaf heeft een bereik van circa 100 à 130 km. Beide auto’s voldoen aan de functionele eisen en zijn volgens de gemeente prijstechnisch concurrerend. Eén van de drie huidige dienstauto’s blijft het college nog gebruiken als backup voor de hybride auto en de langere afstanden. In de loop van 2012 bekijkt de gemeente of een nieuwe derde auto nog nodig is en zo ja, wat voor type auto dit dan moet zijn. Hierbij wordt ook onderzocht of het meer inzetten van (elektrische) taxi’s voor de korte ritten of nog meer gebruik van openbaar vervoer of (elektrische) fiets een alternatief is.

Wagenpark
De aanschaf van de nieuwe dienstauto’s past binnen de ambities uit het ‘Actieplan Schoon Vervoer 2010-2014′ voor het eigen wagenpark. Tot 2014 wil de gemeente minimaal 60 auto’s uit het wagenpark vervangen door elektrische voertuigen. De gemeente Utrecht heeft inmiddels verschillende elektrische veegwagens en tien elektrische scooters. Dat aantal wordt uitgebreid. Daarnaast heeft Stadswerken sinds enkele maanden een Nissan Leaf in gebruik. Andere voorbeelden van elektrisch vervoer zijn de bierboot en de ecoboot.


Meer lezen over: , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.