Van Tongeren bij laadpunt
Is het een slimme zet om deze talrijke paaltjes ook tot laadpalen te maken?

Van laadpunten voor elektrische auto’s zijn er niet snel te veel. Het is dus vrij effectief om verkeerspalen die toch al overal en nergens zijn geplaatst, tot oplaadpunten voor elektrische auto’s te maken. Zodat iedereen eenvoudig zijn plugin hybride of elektrische auto kan opladen. Dat is wat er is gebeurd in de gemeente Den Haag. In de wijk Bezuidenhoud zijn ‘Hangenaartjes’, zoals de verkeerspalen ter plekke ook wel worden genoemd, voorzien van een laadaansluiting. Het idee is aangedragen door een actieve en duurzame wijkbewoner.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is zijn dit geen speciaal gereserveerde parkeerplekken, iedere auto mag er worden neergezet en er geldt geen oplaadplicht. Om te zien of dit werkt zijn er in eerste instantie 10 van deze laadpalen geplaatst langs de Jacob Mosselstraat. In totaal betekent dit dat er twintig parkeerplekken worden bereikt. Staat er op de ene een auto alleen geparkeerd, dan kan de andere parkeerplek dus worden gebruikt om op te laden. De proef duurt tot eind 2018. Als het een succes blijkt komen er meer Hagenaartjes met een laadaansluiting. Die laadaansluiting zit overigens nogal laag, waardoor het starten en beëindigen van een laadsessie een weinig ergonomische activiteit is. Het is niet bekend op welk vermogen er kan worden geladen.

Wethouder van duurzaamheid en energietransitie Liesbeth van Tongeren deelt het volgende mee over de aangepaste Hagenaartjes: “Steeds meer mensen stappen over op elektrisch vervoer; een goede ontwikkeling die de gemeente zoveel mogelijk stimuleert. Rijden op elektriciteit is schoon en goedkoop. Met de groei van elektrisch vervoer neemt ook de behoefte aan goede laadinfrastructuur toe. Daarom investeert de gemeente in deze innovatieve ontwikkeling. En de gemeente investeert in proeven om laadpunten te combineren met bestaande objecten in de buitenruimte (straatmeubilair). Zo gebruiken we de schaarse openbare ruimte zo efficiënt mogelijk.”

Foto: wethouder Van Tongeren bij een Hagenaartje


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.