aluminiumfolie Porsche GT3 RS
Novelis, ’s werelds grootste producent van aluminium platen, voorspelt dat het gebruik van aluminium in de autobouw snel zal stijgen.

Om te kunnen voldoen aan de steeds strenger wordende CO2-eisen, worden autofabrikanten steeds meer gedwongen de zwaardere materialen zoals staal in te ruilen voor lichtgewicht alternatieven. Hierdoor zal er naar verwachting in 2020 wereldwijd vijf keer zo veel aluminium in auto’s worden verwerkt ten opzichte van dit jaar. Voor de Verenigde Staten alleen al zal een verdubbeling gelden tegen 2018.

Momenteel wordt er 350,000 ton aan aluminium platen geproduceerd; in 2020 moet dit 1,8 miljoen ton zijn. De hoeveelheid aluminium in auto’s — inclusief carrosserie, motorkap en deuren — zal toenemen tot bijna 16 miljard kilogram in 2025, waarmee de auto-industrie de grootste markt voor het lichtgewicht metaal wordt.

Toch brengt het gebruik van lichtgewicht materialen zoals aluminium een aantal uitdagingen met zich mee. De prijs van aluminium is dit jaar al met 6 procent gestegen op de London Metal Exchange omdat de levering beperkt wordt door een toenemende vraag, terwijl er minder aluminium platen worden geproduceerd. Daarnaast vergt het gebruik van lichtgewicht materialen in auto’s een meer complexe productielijn. Dit kan wel weer worden opgelost door gebruik te maken van automatie en standaardisatie, maar het aanpassen van de body shop kost nogal wat.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.