Het blijkt een lange weg te zijn naar Full Self Driving, de volstrekt autonome Tesla die zonder enige hulp naar de bestemming rijdt.

In Nederland wordt Full Self-Driving Capability op een Tesla aangeboden voor een bedrag van € 7.500. Alleen valt er voorlopig nog geen gebruik te maken. Aan de belofte van Tesla dat robottaxi’s worden ingezet, kan telkens niet worden voldaan. Hoewel op de rechte wegen van Amerika de Autopilot de auto heel behoorlijk de juiste kant op weet te sturen, is het wat anders om een auto echt in alle omstandigheden volkomen voorspelbaar te laten reageren. De ontwikkeling is nog volop gaande.

Momenteel werkt Autopilot met acht omgevingscamera’s, 12 ultrasone sensoren en een radarsysteem aan de voorzijde. Daaraan worden mogelijk lidar-radars toegevoegd. Eigenlijk is het foutief om te spreken van een radar, de afkortig lidar staat voor Light Detection and Ranging; een lasersysteem meet de afstand door reflecterend licht terug op te vangen.

Op Twitter is een Tesla Model Y gespot met lidar-radars van Luminar:

Het is duidelijk dat er een samenwerking is tussen Luminar en Tesla, maar over de inhoud wordt in het duister getast. Dat is jammer, want Musk heeft eerder aangegeven dat de lidar-radar zo ongeveer het plintentrapje van de automotive is, oftewel volkomen nutteloos. Of er grote aanpassingen aan de Autopilot worden gedaan, of eigenlijk aan de hardware die wordt gebruikt, is onzeker. (Via: bloomberg.com)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.