Gaan e-bikes scooters en brommers massaal vervangen?
Uit onderzoek blijkt dat 20% van de Nederlanders inderdaad denkt dat scooters en brommers uit het straatbeeld gaan verdwijnen. Is het milieu daar ook echt bij gebaat?

De enquête is onder 1.000 mensen afgenomen in opdracht van Shimano en de resultaten liegen er niet om. Binnen afzienbare tijd zullen we namelijk afscheid moeten nemen van scooters en brommers. Deze zullen worden vervangen door zogeheten e-bikes die niet alleen een stuk schonere, maar ook veel goedkopere alternatieven vormen.

Bovendien zijn elektrische fietsen veiliger en gezonder. Deze argumenten klinken inderdaad valide, maar we vragen ons af of scooterjeugd inderdaad overweegt over te stappen op e-bikes waar toch een ietwat oubollig imago aan kleeft. Daarnaast is de lagere prijs misschien voor een deel van de jongeren reden om tot de aanschaf van een elektrische fiets over te gaan en de scooter te laten staan, maar status is op het schoolplein minstens even belangrijk. Anders zou geen enkele puber met een kostbare iPhone of iPad rondlopen.

Tot slot kunnen we vraagtekens zetten bij het milieu-argument. Tweetaktmotoren in brommers en scooters zijn natuurlijk allesbehalve milieuvriendelijk, maar e-bikes rijden op stroom die niet per definitie duurzaam is. Ook gaf 34% van de respondenten aan dat elektrische fietsen vooral interessant zijn voor recreatief gebruik, wat de milieuvriendelijkheid van dit type fiets niet ten goede komt.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hoe eerder die zwaar vervuilende en vaak zeer lawaaiige scooters en brommers de shredder in gaan hoe beter. Een E-bike opladen kost maar weinig stroom, dat is met zonnecellen wel schoon op te wekken toch?

Dat stroom niet per se groen is, maakt niet veel uit voor de milieuvriendelijkheid van de e-fiets tov de tweetakt- of zelfs viertaktbrommer.

Daarnaast zullen de designafdelingen van de fabrikanten wel oplossingen bedenken om elektrisch aantrekkelijker te maken bij jongeren…

Scooters en brommers zijn zeer vervuilend, maar worden niet belast op basis van hun CO2 uitstoot.
Op het moment dat dit door de Nederlandse regering wel gedaan gaat worden, zal het snel gebeurt zijn met brandstof scooters en brommers.
De steden worden er een stuk leuker van als al die herrie makende Scooters en Brommers verleden tijd zijn.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.