Wijn schenk je normaal gesproken uit een fles, maar tegenwoordig worden er ook fusten wijn gebruikt. Het grote voordeel hiervan is dat het minder ruimte kost, waardoor het transport zuiniger is.

Wijn uit een tapje schenken is wellicht nog even wennen voor de echte fijnproever, maar voor de eco-vriendelijke wijndrinker/maker is dit een mooie oplossing.

Een vaatje wijn heeft een equivalent van 26 flessen. Elk van die flessen verbruikt diverse zaken zoals glas, kurk, folie, etiketten en pallets. Als het wordt opgeslagen in vaten dan is er echter weinig verpakking nodig. Een vat kan gebruikt worden voor 20 jaar of meer. Over de gehele looptijd staat een vat gelijk aan de besparing van 3.000 flessen.

Transport van vaatjes in plaats van flessen laat een kleinere carbon footprint achter, het is dus veel minder belastend voor het milieu. Vaten verminderen oa het gewicht van de wijn, die goed is voor een derde tot de helft van het transport in de wijnindustrie! Dat scheelt nogal wat kooldioxide-uitstoot. (via cleantechnica.com)

Een voorbeeld van een wijnhuis dat vaten levert is Silvertap Wines.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Daar ben ik het helemaal mee eens. Vaak drinkt men slechte wijn, maar men betaald voor: fles, etiket, kurk, transport enz. Dus zelfs een slechte wijn wordt dan duur. Ik ga zelf, ieder jaar, naar een wijnboer in Zuid Italie en koop direkt van de producent een overheerlijke wijn, die doe ik in fusten en zet die in de garage.

Mijn echtgenoot handelt in wijnen, italiaanse wijnen Cabernet en Aglianico, die worden ook naar Nederland getransporteerd maar in fusten. Dus als de Horeca in Nederland geinteresseerd is in een goede huiswijn dan houdt ik mij aanbevolen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.