Het innovatieproject Frisian Eco-Car bij ROC Friese Poort kreeg afgelopen vrijdag het startschot. Overheid, onderwijs en bedrijfsleven gaan samenwerken om toeristen en het winkelend publiek in de toekomst met Eco-Cars te vervoeren door de stad Leeuwarden.

Het innovatieproject van de Frisian Eco-Car is onderdeel van een groter project: Ecocity 058. In 2018 trekt Leeuwarden miljoenen extra bezoekers. Leeuwarden en de provincie Fryslân willen hen niet alleen trakteren op cultuur maar ook het ondernemerschap en de innovatiekracht van de Friese hoofdstad laten zien. Fryslân wil koploper zijn op het gebied van duurzame energie en techniek en dat mogen de bezoekers ook zeker gaan zien en ervaren. Een uitgebreid programma van elektrisch vervoer langs duurzame projecten maakt onderdeel uit van de activiteiten van Leeuwarden als Europese Hoofdstad van Cultuur 2018.

De Eco-Car wordt door studenten van ROC Friese Poort gebouwd met de kennis en hulp van specialistische bedrijven, zoals Frisian Motors en VABO Composites. ROC Friese Poort Centrum Duurzaam stelt de innovatiewerkplaats beschikbaar en ondersteunt het project met de aanschaf van materialen en de begeleiding van docenten.

Als basis voor de Eco-Car is gekozen voor de onderstellen van Frisian Motors uit Bakkeveen. De studenten ontwikkelen een nieuwe opbouw waarbij composietmateriaal wordt gebruikt. Ook wordt gekeken naar de accutechnologie. De Eco-Car maakt gebruik van energie uit de zon door de zonnecellen die op het dak zijn bevestigd en door de laadpalen waarbij ook zonne-energie wordt opgewekt.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

leuk project.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.