Zonnecellendak van Fraunhofer
Heeft dan uiteindelijk zonne-energie de toekomst?

Auto’s die op een buitengewoon zinvolle wijze gebruik maken van zonne-energie zullen in de komende jaren steeds vaker hun opwachting maken. Sono en Lightyear zijn twee autofabrikanten die hiermee bezig zijn, de eerste in het middensegment en de tweede in het hoge segement. Ook toeleveranciers staan klaar om een bijdrage te leveren.

Daaronder is het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer. Deze partij komt met een zonnedak; het is de bedoeling om op termijn zonnecellen te leveren die zijn bedoeld voor plaatsing op het dak van een auto. Deze zonnecellen zijn even aanwezig als onzichtbaar. Het gaat om zonnecellen met een nominaal vermogen van 210 W/m². Er wordt geclaimd dat de cellen door de aanwezigheid van een kleurcoating onzichtbaar zijn. Voor sommigen zal dat een voordeel zijn, maar de efficiëntie vermindert hierdoor wel met 7 %.

Niettemin zorgen de zonnecellen voor 10 % extra rijbereik, iets dat niet direct allesonthullend is. Op een zonnige dag wordt er een hoeveelheid energie geleverd die het mogelijk maakt om tien kilometer extra af te leggen, voor nop en zonder dat het nodig is om op te laden. Niet veel, maar het kan voldoende zijn als er toch al weinig wordt gereden.

Uiteraard wordt dit dak aan het grote publiek getoond tijdens de International Automobilausstellung in Frankfurt.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.