Ford heeft besloten om het niet langer bij auto’s alleen te houden. Een volledig elektrische vierwieler is ze nog niet gelukt, maar ze maken een voorzichtig begin met de E-Bike Concept; een elektrische fiets die wort onthuld op de Autosalon in Frankfurt.

Techniek
Naast trapenergie kan de E-Bike van A naar B komen door een kleine elektromotor in de naaf van het zesspaaks voorwiel. Het trapeziumvormige frame (gemakt van koolstofvezel en aluminium) biedt plaats aan een lithium-ion-accu, goed voor een actieradius van 85 kilometer. Ook is de regeleenheid geïntegreerd in het frame en maakt de motor gebruik van magnetostrictie-sensoren. Magnetostrictieve materialen worden gebruikt om magnetische energie om te zetten in kinetische energie en vice versa. In de Formule 1 wordt het ook toegepast. Daar helpen deze sensoren bij het beheersen van de extreme thermische belasting waarmee de extreem hoge toerentallen gepaard gaan. Ze hoeven geen fysiek contact met andere onderdelen in de motor te maken, werken bij elke temperatuur en zijn onderhoudsvrij.

Unisex
De E-Bike is een fiets voor zowel dames als heren. Het design is afkomstig van een Ford-team onder leiding van Executive Design Director Martin Smith. Ook cyber-Wear hielp er aan mee, het Duitse merk dat vaker producten uit de Ford Lifestyle Collection tekende.

Komt de E-Bike op de markt? Voorlopig niet. Ford heeft nog geen plannen om de E-Bike in productie te nemen, maar zal het concept “verder bestuderen in het kader van andere mobiliteitsoplossingen”. Wellicht later dus nog.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.