De Noren Knut Wilthil en Hanrik Borchegrevink hebben met een Ford Mondeo ECOnetic een nieuw Europees zuinigheidsrecord neergezet. Met een volle tank – 70,93 liter diesel – kwamen ze in totaal 2.536,4 km ver. Naar eigen zeggen de grootste afstand die ooit in Europa is afgelegd zonder tankstop. Het gemiddelde verbruik bedroeg 2,79 l/100 km (1:35,84). De Ford Mondeo was volledig standaard en voorzien van ContiEcoContact 5-autobanden.

‘Zuinige’ banden
De ContiEcoContact 5 autobanden zijn volgens bandenfabrikant Continental speciaal ontworpen voor optimale efficiency. Vergeleken met zijn voorganger is de rolweerstand dan ook 20% lager. De Ford Mondeo maakte tijdens de recordtrip over verschillende soorten wegen in Finland, Zweden en Noorwegen gebruik van ContiEcoContact 5-banden in de maat 205/60 R 16.

Ongetraind
De twee Noorse rijders benadrukten na hun recordrit dat zelfs ongetrainde auto-eigenaren een lager brandstofverbruik kunnen realiseren. Hun tips zijn even simpel als doeltreffend: houd voldoende afstand en vermijd een ‘haastige’ rijstijl. Wie telkens fors optrekt en afremt, wint nauwelijks tijd en jaagt het brandstofverbruik alleen maar op.

De ContiEcoContact 5 scoort ook op andere fronten. In de ANWB Zomerbandentest 2012 behaalde hij een eerste plaats in de categorie banden voor kleine middenklassers (o.a Volkswagen Polo en SEAT Ibiza). De ContiEcoContact 5 was goed voor hoge tot zeer hoge scores voor weggedrag op droog en nat wegdek en andere criteria.

Eerder deden deze twee hypermilers al eens een poging om zover mogelijk te komen op één tank diesel in een Mondeo, en legden toen een afstand van 2.161 km af.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.