Als er een stevige wind staat, daalt de CO2-uitstoot van Ford. Dankzij een nieuwe turbine draait de assemblagelijn voor Ford dieselauto’s in Dagenham voor 100% op windenergie.

Vanaf eind augustus 2011 draait de assemblagelijn voor dieselmotoren in de Ford-fabriek volledig op windenergie, dankzij de komst van een derde turbine die elektriciteit opwekt. Deze nieuwe aanwinst halveert de jaarlijkse CO2-uitstoot van 5000 ton tot 2500 ton. Momenteel genereren de twee turbines jaarlijks 5,92 miljoen kWh aan elektriciteit – dat staat gelijk aan de stroomvoorziening van 1794 woningen. Nu er een derde turbine is toegevoegd, wordt er jaarlijks 11,4 miljoen kWh aan elektriciteit gegenereerd. Daarmee kunnen tweemaal zoveel huizen van stroom worden voorzien. In mei begonnen het grondwerk en het bouwen van de fundering en nu draait de turbine op volle kracht.

De turbines op het Ford-terrein in Dagenham zetten windenergie om in elektriciteit, die het productieproces van het Dagenham Diesel Centre van energie voorziet. De productie van de motorassemblagelijn in het DDC nam toe vanwege de installatie van een nieuwe productielijn voor 1.4/1.6 liter Duratorq TDCi-dieselmotoren. Het terrein bevindt zich op de oever van de rivier de Thames, een ideale locatie voor het inzetten van deze milieuvriendelijke technologie.

De nieuwe turbine is de laatste ontwikkeling binnen het doorlopende ‘Green Energy Initiative’ van Ford, waarin windenergie een belangrijke rol speelt. Eind 2009 werden twee gigantische windturbines van elk 150 meter hoog in gebruik genomen, die de Ford-fabriek in het Belgische Genk van ‘groene’ elektriciteit voorzien.

De turbines in Genk, die een capaciteit van twee megawatt hebben en zijn geïnstalleerd door de lokale energieleverancier Electrabel, produceren beide genoeg energie om 2300 huizen van stroom te voorzien. Ze leveren een aanzienlijk deel van de elektriciteit die nodig is voor de productielocatie van de Ford Mondeo, S-MAX en Galaxy. Het resterende deel van de benodigde energie is eveneens afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. Samen leveren deze energiebronnen de fabriek een jaarlijkse reductie op van 40.000 ton aan CO2-uitstoot.

Ook in veel van de andere Europese Ford-fabrieken wordt gebruikgemaakt van hernieuwbare energiebronnen. Zo kan het bedrijf zijn koolstofdioxidevoetafdruk nog kleiner maken. Het Technical Centre van Ford in Dunton draait sinds de lente van 2008 voor 100 procent op groene stroom en vervangt hiermee traditionele bronnen, die jaarlijks 35.000 ton aan CO2-uitstoot hadden opgeleverd.

In de Duitse fabriek in Niehl, het Technical Centre in Merkenich en het hoofdkantoor van Ford Europa, ook in Keulen-Niehl, wordt gebruikgemaakt van elektriciteit die afkomstig is van drie waterkrachtcentrales in Noorwegen en Zweden. Het Technical Centre in Merkenich gebruikt voor de verwarming stoomenergie, die ontstaat als bijproduct van een warmtekracht-koppelingcentrale van de lokale energieleverancier RheinEnergie. Samen zorgen deze maatregelen voor een vermindering van de jaarlijkse CO2 -uitstoot van 190.000 ton.

Op een misschien niet zo voor de hand liggende locatie, namelijk de Ford-Fabriek in Bridgend (Wales), speelt ook de zon een rol. Dankzij zonne-energie die afkomstig is van zonnepanelen op het dak, kan de fabriek nu al een aantal jaren zijn CO2-uitstoot verlagen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.