Alan Mulally, CEO van Ford, heeft vandaag het startsein gegeven voor de serieproductie van de kleinste benzinekrachtbron in het Ford-gamma, een 1.0-liter EcoBoost-motor met turbo en directe inspuiting. Deze motor zal begin 2012 zijn opwachting maken in Europa en uiteindelijk wereldwijd leverbaar zijn. Zelfs in Amerika.

Ford heeft aangekondigd dat de 1.0-liter, driecilinder EcoBoost-benzinemotor bij zijn introductie in de Europese Ford Focus in twee varianten beschikbaar zal zijn. De 125 pk sterke 1.0-liter EcoBoost heeft een CO2 -uitstoot van 114 g/km. De 100 pk sterke variant is goed voor een CO2-uitstoot van 109 g/km. Daarmee is de Ford bij zijn introductie, onder de huidige fiscale wetgeving, vrijgesteld van BPM en wegenbelasting. In de lease valt de auto in de 14% bijtellingscategorie. Later wordt het blok ook in de Ford C-MAX en de nieuwe Ford B-MAX gelepeld.

“De nieuwe 1.0-liter EcoBoost-motor en onze gehele range van EcoBoost-motoren vertegenwoordigen technologische innovaties, die topprestaties leveren tegen een fors lager brandstofverbruik en een lagere CO2 -uitstoot , dankzij turbodruk en directe brandstofinspuiting”, aldus Mulally. “Deze motoren worden geleverd aan onze Ford klanten die waarde hechten aan brandstofbesparende auto´s, en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 -uitstoot en het brandstofverbruik”.

Het evenement werd bijgewoond door Hannelore Kraft, de premier van Noordrijn-Westfalen, en Elfi Scho-Antwerpes, de burgermeester van Keulen. Ford heeft naar eigen zeggen €134 miljoen geïnvesteerd in de ontwikkeling van een speciale hightech productielijn voor de motorenfabriek in Keulen die de motor moet gaan produceren. Jaarlijks zullen de 870 werknemers van de fabriek maar liefst 350.000 exemplaren van de nieuwe motor gaan bouwen.

Begin 2012 gaat de 1.0-liter EcoBoost-motor in productie bij de nieuwe motorenfabriek in het Roemeense Craiova. Daarmee kan de Europese productiecapaciteit tot 700.000 motoren stijgen. In de komende jaren plant Ford de productie buiten Europa verder uit te breiden om aan de internationale vraag te kunnen voldoen. Naar verwachting zullen er over de hele wereld jaarlijks circa 1,3 miljoen 1.0-liter EcoBoost-motoren van de band rollen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nou, doe er daar maar 4 van dan, aan elkaar, in een SVT Raptor ofzo 😉

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.