Dat moet een bredere toepassing van zonnecellen mogelijk maken.
Zonnecel van Percistand

De nieuwe dunnefilmzonnecellen zijn ontwikkeld door het consortium Percistand. Verschillende partijen met kennis van zaken hebben samengewerkt en zijn tot een nieuw type zonnecel gekomen, die als baanbrekend geldt. Een bredere toepassing van zonnecellen moet tot de mogelijkheden behoren. Gemiddeld genomen neemt een zonnepaneel nogal wat ruimte in en is er sprake van een weinig flexibele toepassing, maar daar komt verandering in.

Er is bovendien een energie-efficiëntie van 25 % bereikt en dat komt overeen met een traditionele zonnecel. Gewerkt wordt met twee verschillende materialen, die een versterkend effect hebben. De beste bottom- en topcellen worden gecombineerd, maar er is nog enige verbeterdrift, want er wordt gestreefd naar een energie-efficiëntie van 30 %.

Bart Vermag, coördinator binnen Percistand, meldt het volgende over de dunnefilmzonnecellen:

“Hiermee gaan we echt de concurrentie aan met de traditionele zonnepanelen. Onze zonnecellen zijn gemaakt uit flinterdun, flexibel materiaal, waardoor je zonnepanelen in alle kleuren en groottes kan ontwikkelen die je kan integreren in gevels of daken van woningen. En omdat de zonnecellen zo dun zijn, is er ook minder materiaal nodig om zonnepanelen te maken. Dat zal deze zonnepanelen nog goedkoper maken, dan de traditionele panelen. […] Op dit moment hebben we deze resultaten bereikt op zonnecellen van ongeveer 1cm², maar we maken snel vooruitgang. Ik vermoed dat binnen een achttal jaar deze panelen op de markt te koop zullen zijn. Er zijn nog enkele obstakels die we moeten overwinnen. Zo kunnen we nu al de bottom- en topcel op elkaar leggen en energie opwekken, maar er moet nog een kostenefficiënte manier gevonden worden om beide lagen in een module te combineren. Daar zijn de ingenieurs van UHasselt en imec binnen EnergyVille op dit moment mee bezig. En daar zullen we zeker ook in slagen.”

Nu maar hopen dat deze zonnecellen daadwerkelijk binnen acht jaar op de markt komen en liefst eerder, zodat in het kader van de verduurzaming overal waar mogelijk zonne-energie wordt opgewekt.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Lijkt me handig voor die giga schepen, gewoon op de zijkant plakken en het scheelt zo massa’s stookolie.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.