De grote vraag is: neemt het Amerikaanse Fisker hiermee niet teveel hooi op zijn vork? De productieverwachting voor 2011 wordt al niet gehaald en de accu-leverancier van Fisker denkt dat 15.000 veel teveel is voor 2012. Wie o wie zal er gelijk krijgen?

Volgens Ray Lane, een investeerder in Fisker, had het bedrijf de afgelopen tijd te kampen met productievertragingen. Er waren problemen met zowel de elektronica als de koplampen. Tot overmaat van ramp zorgde een overstroming ervoor dat de leer-leverancier de interieurs niet kon leveren. Ook viel de range flink tegen toen die werd getest door de EPA (Environmental Protection Agency). Maar volgens de meest recente verbruikstest in Europa, uitgevoerd door de TÜV, komt de range zelfs drie kilometer boven de opgegeven 80 kilometer te liggen. Het verbruik is daarbij 2.1 l/100km.

Ondanks deze tegenslagen hoopt Ray Lane in 2012 gewoon 15.000 Karma’s aan de man te kunnen brengen. Die met een prijs van net onder de 100.000 euro flink duur zijn. “In het eerste productiejaar van een auto gaat niet alles zoals je wenst. Volgend jaar is dat anders en doen we exact wat we gepland hebben” aldus Lane.

Accu-leverancier A123 Systems is een stuk minder optimistisch over de gang van zaken bij Fisker. Dit bedrijf heeft de winstverwachting met 20% bijgesteld voor het vierde kwartaal na aanleiding van een daling in de orders van Fisker. Zowel A123 Systems als Fisker wilden hier verder niet op ingaan, maar het lijkt ermee te maken te hebben dat de productie van de Karma in Finland minder hard gaat dan verwacht. Voor volgend jaar houdt A123 Systems rekening met 5.000 tot 7.000 Karma’s die van de band rollen, een fors aantal minder dan de 15.000 waar Fisker zelf op hoopt.

Ray Lane rijdt overigens al een tijd met plezier in zijn Karma, het tweede exemplaar dat bij het Finse Valma van de band rolde.

De Fisker Karma is een plug-in EV met een range extender -2.0-liter viercilinder van GM- die een vermogen van 260pk heeft en de actieradius van 480 km mogelijk maakt. Gecombineerd heeft de Karma 400 pk. Bij de achterwielen bevinden zich twee elektromotoren die voor 201 pk in totaal zorgen. In Sport-modus sprint de Karma in 5,9 seconden naar de 100 km/u. De Nederlandse prijzen beginnen bij 85.000 euro, exclusief BTW.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.