De door “Green Car Journal” geselecteerde finalisten voor de 2012 Green Car of the Year-award zijn bekend. Voor het zevende opeenvolgende jaar eert the Green Car of the Year milieuvriendelijk leiderschap in de autosector, met de bekendmaking van de winnaar tijdens een persconferentie op de Los Angeles Auto Show op 17 november.

De vijf finalisten zijn:

– Ford Focus Electric
– Honda Civic Natural Gas
– Mitsubishi iMiEV
– Toyota Prius Wagon
– Volkswagen Passat TDI

Deze vijf finalisten worden ook geëerd als de Top 5 Green Cars voor 2012 om verder naar de top van een categorie te stijgen met steeds meer milieubewuste en interessante modellen. Wat erg opvalt bij de buitengewone genomineerden van dit jaar, is dat ze allen verschillende ideeën hebben over wat een auto “groen” maakt. De Civic Natural Gas van Honda blinkt uit met aardgas als alternatieve brandstof. Deze brandstof verbrandt schoon en is in overvloed aanwezig in de V.S. De Volkswagen Passat TDI gaat verder met het uitbouwen van schone dieselproducten die beduidend minder uitstoot veroorzaken en toch een hoge mpg-score bereiken. De Prius Wagon is de grotere variant van het populaire hybridemodel van Toyota en staat voor een uitbreiding van Prius in het eigen gamma. De Focus Electric van Ford en de iMiEV van Mitsubishi zijn volledig elektrisch en dus spreekt het voor zich waarom deze twee geselecteerd zijn.

“De Green Car of the Year finalisten van dit jaar benadrukken dat er niet één enkele oplossing bestaat voor onze vervoersproblemen,” aldus Ron Cogan, redacteur van Green Car Journal. “We hebben hier vijf uitzonderlijke antwoorden op de vraag hoe we efficiëntie gaan verbeteren, uitlaat- en CO2-uitstoot verminderen, en brandstofverbruik verlagen. Deze genomineerden verdienen erkenning voor hun unieke aanpak in het zorgen voor diverse keuzes bij auto’s die op een intelligente manier evolueren naar een meer milieuvriendelijke rijtoekomst.”

De keuze beperken tot vijf genomineerden is, volgens de redacteuren van Green Car Journal, tegenwoordig niet gemakkelijk. Er worden letterlijk tientallen modellen overwogen die een verbeterde milieuvriendelijke impact en verhoogde efficiëntie zouden hebben. Voertuigen die op alle brandstoffen kunnen rijden wegen door, inclusief hoogefficiënte benzine- en dieselmodellen, samen met zij die rijden op gasvormige brandstoffen, elektriciteit en andere alternatieve brandstoffen. Tezamen met een milieuvriendelijk resultaat, zijn marktbelang en ‘nieuwigheid’ slechts enkele van de vele criteria die in overweging worden genomen om de selectie terug te brengen tot de uiteindelijke vijf.

In de jury zijn onder meer Jay Leno, gerenommeerd petrolhead en gastheer van de ‘Tonight Show’, en auto-icoon Carroll Shelby vertegenwoordigd.


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.