Stichting Batterijen (Stibat) en de producenten en importeurs van elektrische fietsen (verenigd onder RAI Vereniging afdeling Fietsen) werken samen om fietsaccu’s in te zamelen en te recyclen.

Stibat zal zich bezighouden met de inzameling en recycling van fietsaccu’s door te zorgen voor de sortering ervan en het verstrekken van de juiste inzamelmiddelen. Bovendien geeft Stibat algemene voorlichting aan consumenten en specifieke instructies aan verkooppunten van elektrische fietsen.

Stibat verzorgt het logistieke traject en maakt afspraken met gecertificeerde recyclers. Daarmee helpen zij producenten en importeurs van batterijen voor elektrische fietsen om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen. Volgens het Besluit beheer batterijen en accu’s moet de consument zijn oude fietsaccu kunnen inleveren bij ieder verkooppunt van elektrische fietsen. Directeur Jan Bartels van Stibat:

Met de komst van de elektrische fiets krijgt de fietsbranche te maken met een nieuwe afvalstroom. Jaarlijks komen er circa 200.000 accu’s op de Nederlandse markt die worden gebruikt voor elektrische fietsen. Aan het einde van de levensduur moeten deze accu’s op verantwoorde wijze worden gerecycled. Fabrikanten en importeurs van elektrische fietsen zijn verplicht deze accu’s in te nemen en te verwerken. Door onze jarenlange ervaring met het veilig en verantwoord inzamelen van draagbare en industriële batterijen kunnen wij deze afvalstroom prima inpassen in onze bestaande structuur.

René Takens, CEO Accell Group en tevens voorzitter van afdeling Fietsen RAI Vereniging, ziet dat de fietsindustrie een bijdrage wil leveren aan een verantwoorde wijze van de inzameling en verwerking van fietsaccu’s, waarbij de individuele leverancier en retailer zo veel mogelijk wordt ontlast.

Stibat is een partij die hierin met haar dienstverlening tegemoetkomt. Zij hebben de expertise in huis en reeds ervaring in andere branches. De samenwerking met Stibat is een vrijblijvend advies. Het is de verantwoordelijkheid van iedere ondernemer om de fietsaccu’s op de juiste wijze in te zamelen en te verwerken.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.