Jeep Renegade
Eerder was het autoconcern nogal kritisch op de laatste ontwikkelingen in autoland. Er werd bepaald niet ingezet op elektrische auto’s.

Langzaam maar zeker wordt de verandering ingezet. Het aanbieden van elektrische auto’s en plugin hybrides is dan ook de enige optie om te kunnen voldoen aan de steeds strenger wordende milieunormen. Alle merken komen met plugins, ev’s laten doorgaans nog even op zich wachten. Bij Fiat Chrysler Automobiles (FCA) leken de zaken anders te liggen. Topman Sergio Marchionne heeft gezegd dat er geen droog brood te verdienen valt aan de volledig elektrische Fiat 500e en ziet om die reden maar weinig in elektrisch rijden. Er moet natuurlijk wel geld worden verdiend.

Nu lijkt ook FCA tot inkeer te komen, toch zeker op de Chinese markt. Daar wordt in 2021 een volledig elektrische Jeep Commander geïntroduceerd. Dat is gelijk ook zo ongeveer het enige wat we weten, specificaties zijn op dit moment nog niet bekend. Het is ook niet duidelijk of deze Jeep in andere landen op de markt komt. In 2022 worden er drie nieuwe elektrische Jeeps en zes plugin-hybrides aangeboden. De Renegade en de nieuwe Wrangler komen er als plugin. Dat betekent dus dat de navolger van de iconische oer-Jeep een hedendaagse aandrijflijn krijgt. Gas-guzzling begint eenvoudigweg ouderwets te worden. Zelfs de Dodge RAM, de welbekende pickup van buitenformaat, is er als milde hybride.

Ondertussen is de grote vraag wat er van Fiat gaat worden. Het merk leunt zwaar op de Fiat 500 en tig afgeleiden, maar deze retro-auto begint onvermijdelijk te verouderen. Behalve de Panda en de in Nederland weinig populaire Tipo valt er niet veel te kopen. Juist bij een merk als Fiat zouden elektrische aandrijflijnen zeer goed passen. Het is de ideale vorm van aandrijving voor compacte auto’s die vooral voor korte afstanden worden gebruikt. Maar de Fiat 500e wordt in Nederland niet geleverd en de Panda heeft als vanzelfsprekend een benzinemotor.

Dat is misschien jammer, maar lijkt tegelijk ook onvermijdelijk. De gemiddelde elektrische auto wordt hoog in de markt gezet en is steeds vaker een suv. Elektrische stadsauto’s als de VW e-Up en Smart Electric Drive zijn relatief duur en worden maar weinig verkocht. (via: autoblog.nl)


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.