Fastned-station Elsgeest
De aanbieder van snelladers wordt in een lastig parket gebracht. Er is namelijk heel veel dat Fastned niet blijkt te mogen.

Een one trick pony, dat is wat er van Fastned aan het worden is. De partij is aardig succesvol in het aanbieden van snellaadvoorzieningen, vooral langs de snelweg. Er wordt echter gezocht naar manieren om te groeien. Er verschijnen bijvoorbeeld binnenstedelijke Fastned-locaties. In Haarlem bijvoorbeeld, waar snelladen kan worden gecombineerd met een bezoek aan de Febo of broodjeszaak Joosies.

Dat is Fastned elders ook van plan. Het bedrijf wil zorgen voor een hoog voorzieniningenniveau bij de snellaadstations langs de snelweg. Zodat lege accupakketten kunnen worden opgeladen, toiletbezoek mogelijk is en eten en drinken gekocht kan worden. Dat kan nu allemaal ook, zij het bij het belendende tankstation. Daarvoor moet er worden gelopen. Dat is een overkomelijk bezwaar. Fastned heeft vooral te vrezen van concurrentie van tankstations. Die in de aankomende periode (massaal) snelladers gaan plaatsen. Nu er zakelijk steeds meer volledig elektrisch wordt gereden, neemt ook de behoefte aan snelladers toe.

Volgens Fastned en MisterGreen, een andere partij met verschillende snellaadstations, is er sprake van oneerlijke concurrrentie. Dat is door de advocaat van Fastned als volgt geformuleerd:
‘Oliemaatschappijen en benzinestations willen uitsluitend laadvoorzieningen neerzetten op plaatsen waarvoor al een concessie is verleend aan MisterGreen of Fastned. Dat draagt niet bij aan het algemeen belang.’

Uit de uitspraak van de rechter blijkt dat Fastned en MisterGreen slechts snelladers mogen aanbieden. De rechter heeft geoordeeld dat een tankstation niet gelijk is aan een laadstation en dat de Staat daarom onderscheid mag maken in de rechten van beide basisvoorzieningen. Ergens is het opmerkelijk dat er geen aparte concessie is voor het uitbaten van een snellaadstation. Er zou slechts een vergunning zijn verleend, wat ervoor zorgt dat er geen alleenrecht is voor het aanbieden van snelladers.

Fastned lijkt hiermee last te hebben van de remmende voorsprong. Er is fors geïnvesteerd in een landelijk dekkend netwerk, maar het bedrijf weet er op deze manier maar slecht van te profiteren. Er is door Fastned hoger beroep aangekondigd.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.