Terwijl verbrandingsmotors steeds stiller worden, moeten elektrische voertuigen een eigen geluid krijgen. Niet alleen voor de veiligheid van voetgangers en fietsers, maar ook om een eigen identiteit te creëren.

Volgens Christoph Meier, geluidsengineer bij Mercedes-Benz, verwachten mensen dat auto’s geluid maken. We zijn allemaal opgegroeid met de “vroem vroem” van verbrandingsmotors, waardoor EV’s soms als een sluipmoordenaar de hoek omkomen en een nietsvermoedende voetganger of fietser scheppen. Vooral blinden lopen extra gevaar.

Om dit te voorkomen krijgen EV’s een geluidje dat wordt afgespeeld bij stapvoets rijden. Hier worden zeer bewuste keuzes in gemaakt. Zo gaven Meier en zijn team de Smart ForTwo Electric Drive een hoge, heldere ronk terwijl de elektrische SLS AMG Coupe een meer hese stem kreeg om het vermogen te benadrukken.

Ook de Nissan Leaf maakt een eigen geluid en de Renault Zoe heeft er zelfs drie: pure, glam en sport (zie VIDEO). Volkswagen en BMW zijn niet van plan om hun EV’s van extra geluid te voorzien, tenzij het verplicht wordt gesteld.

Wereldwijd wordt er gewerkt aan regels om EV’s te verplichten een waarschuwingsgeluid te geven richting voetgangers en fietsers. Hoewel er nog geen concrete data beschikbaar is met betrekking tot het aantal slachtoffers bij een aanrijding met een EV, neemt de Europese Unie het gevaar serieus en wordt onze elektrische toekomst hoogstwaarschijnlijk luidruchtiger.

De zoektocht naar de juiste toon gaat verder en is niet eenvoudig. Volgens Ralf Kunkel, hoofd akoestiek bij Audi verantwoordelijk voor het geluidje voor de A3 E-tron plug-in hybride, is het geluid van een verbrandingsmotor geen optie. Ook het geluid van kwetterende vogels en ritselende bladeren werd van tafel geveegd. Met het toenemende aantal elektrische modellen worden fabrikanten gedwongen om een unieke “vroem” toe te voegen ter waarschuwing, maar ook om zichzelf te onderscheiden van anderen. (Via Bloomberg)


Meer lezen over: , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.