MGB in Doel
In advertenties vertelde de olieproducent iets heel anders dan in de eigen rapporten stond.

We kunnen het erover eens zijn dat de aarde opwarmt. De klimaatverandering wordt veroorzaakt door menselijk handelen en vooral de brandstoffenindustrie komt slecht weg. Een doorlopende zucht naar olie doet het klimaat weinig goed. Niettemin zijn de olieproducenten er in de eerste plaats om zoveel mogelijk olie te slijten.

Een van die producenten is Exxon Mobil, uit Texas (Verenigde Staten). In Nederland bekend van de Esso-tankstations. Het bedrijf blijkt al sinds 1977 op de hoogte te zijn van de opwarming van de aarde. Dat is niet de meest wereldschokkende constatering, maar terwijl er in allerlei onderzoeksrapporten constateringen werden gedaan over de klimaatverandering werd het publiek in advertenties bewust dom gehouden. Jarenlang werd de klimaatverandering eenvoudigweg ontkend.

Twee onderzoekers van Harvard hebben interne dossiers vergeleken met advertorials. Liefst 81 procent van de advertorials (gesponsorde content) van het bedrijf was niet eenduidig over de klimaatverandering. Gesteld werd bijvoorbeeld dat de wetenschap er ook nog niet uit was en het dus onduidelijk is of er zoiets is als klimaatverandering. Er werd dus twijfel gezaaid. Dat terwijl in 80 procent van de interne documenten viel te lezen dat de klimaatverandering een feit is en wordt veroorzaakt door menselijk handelen. (Via: greencarreports.com)

Foto: MGB bij een verlaten tankstation in de al even verlaten stad Doel, bij Antwerpen. Door @mgmgb op Autojunk


Meer lezen over:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Twijfel zaaien is altijd de strategie van zij die weten dat ze verkeerd zitten, en dat ze de discussie nooit kunnen winnen met echte argumenten.

Nu is het enkel nog wachten op een uitspraak van de rechtbank, met een monsterboete…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.