Gebruikte hybride personenauto’s zijn in korte tijd een populair exportproduct geworden. Werden er in geheel 2010 nog slechts 119 hybride occasions geëxporteerd, over alleen al de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er maar liefst 1.580 hybrides naar het buitenland verkocht.

Tot voor kort zette de markt vraagtekens bij de kansen van hybrides voor de exportmarkt, onder meer doordat er op de meeste hybride auto’s geen BPM zit waardoor er bij export niet kan worden geprofiteerd van de populaire BPM-teruggaveregeling. Desondanks blijkt er in de laatste maanden veel vraag naar deze occasions vanuit exportmarkten te bestaan. In 2011 heeft de export een sterke groei ingezet van 119 naar 1.012 hybride auto’s, wat een groei van maar liefst 750% betekent ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2012 is deze groei nog verder toegenomen; in vijf maanden zijn er al 56% meer hybrides geëxporteerd dan over geheel 2011. Deze ontwikkeling wordt in onderstaande grafiek weergegeven.

Veruit de meeste hybrides worden naar Litouwen geëxporteerd. Daarna volgen Duitsland en Wit-Rusland.
Het populairste model is de Honda Civic hybrid; hiervan zijn in de eerste vijf maanden van dit jaar al 830 exemplaren naar het buitenland verkocht. Dit is maar liefst 13 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Dit betekent ook dat in vijf maanden tijd 5,5% van het totale wagenpark van dit model uit Nederland is geëxporteerd. Niet verrassend is de Toyota Prius een goede tweede in de exportcijfers. Overige modellen maken nog slechts een klein deel van deze markt uit. (bron: VWE Trendweb)


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.