De Chinese stad is door de Verenigde Naties al eens bestempeld als één van de meest vervuilende steden ter wereld. Het grote aantal auto’s in de miljoenenstad en de stijgende energievraag zorgde vandaag voor een smog-niveau dat als ‘gevaarlijk‘ wordt bestempeld door de Amerikaanse ambassade, die een eigen meting liet verrichten.

Op de luchthaven van Peking, de op een na drukste in de wereld, zijn tot nu toe al 213 binnenlandse en 15 internationale vluchten geannuleerd vanwege de erbarmelijke luchtkwaliteit. Gisteren werden er ook al vierhonderd vluchten geannuleerd. Ook zijn de belangrijkste snelwegen van Peking naar het noorden van China maandagochtend gesloten, maar delen van sommige wegen werden in de loop van de dag weer opengesteld voor verkeer toen het zicht -letterlijk- verbeterde.

Het energieverbruik in de Chinese stad is oorzaak nummer één voor de smog-overlast. Naast het feit dat energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen is het groeiende aantal autobezitters eveneens een groot probleem. In Peking verdubbelde het autobezit sinds 2007 van 2,5 miljoen naar 4,7 miljoen auto’s. Vorig jaar alleen al kwamen er 700.000 auto’s bij. Volgens schattingen zullen dat er 7 miljoen zijn in 2015. Het nieuwste plan om de autoverkopen af te remmen is een vergunningensysteem voor parkeerplaatsen en nummerplaten, 500 kilometer extra rails voor het openbaar vervoer, 250 kilometer extra asfalt en duizend nieuwe huurfiets stallingen.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.