Het opladen van elektrische auto’s op openbare laadpunten over de grenzen heen in Nederland, Duitsland en in België is nu mogelijk dankzij een samenwerking tussen de Nederlandse stichting e-laad, het Duitse Ladenetz.de en het Belgische Blue Corner. Elektrische auto’s kunnen door ‘e-roaming’ zonder problemen opladen in deze drie landen.

Dit werd onlangs al aangekondigd, nu is er meer informatie over beschikbaar. Wonen in Aachen, Duitsland, winkelen in Maasmechelen, België en een dagje uit naar Maastricht in Nederland. Iemand die deze afstanden met een elektrische auto wil afleggen, hoeft zich geen zorgen meer te maken over het opladen. De pasjes werken over en weer en de automobilist hoeft dus geen extra oplaadpas aan te vragen.

Hoe gaat dat in zijn werk? De automobilist identificeert zichzelf met zijn oplaadpas. De identificatie aan het oplaadpunt van de buitenlandse partner geeft het stopcontact vrij en de automobilist kan vervolgens opladen onder voorwaarden die hij met zijn eigen provider heeft gemaakt. De coördinatie die hiervoor nodig is, vindt tussen de partijen op de achtergrond plaats. De automobilist hoeft dus nergens over na te denken.

Met Blue Corner, de Belgische provider van oplaadpunten, hebben de Duitse coöperatie van Stadtwerken Ladenetz en de Nederlandse stichting e-laad een derde partij gevonden met wie ze het grensoverschrijdende netwerk van openbare oplaadpunten, kunnen uitbreiden. Door samen te werken en grensoverschrijdend opladen mogelijk te maken, nemen de drie partijen een voortrekkersrol in Europa in.

Arjan Wargers, manager Research en Development bij stichting e-laad, is blij met de grensoverschrijdende samenwerking. Wargers: “Het belangrijkste is dat de elektriciteit beschikbaar is zodat de auto’s ook over de grens op kunnen laden. We maken het op deze manier eenvoudig en klantvriendelijk om elektrisch te rijden, ook over de landsgrenzen heen.” Ook Andreas Pfeiffer is namens Ladenetz.de, enthousiast over de samenwerking. Pfeiffer: “Hierdoor wordt het opladen van elektrische auto’s net zo gemakkelijk als mobiel bellen in het buitenland maar dan zonder de hoge tarieven voor roaming. Duurzame mobiliteit kent geen grenzen!”


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ik blijf het vervelend vinden dat er allerlei extra pasjes nodig zijn.

Een Credit card er doorheen halen of gewoon een PIN Pas (Maestro!) moet ook gewoon werken.

Nu kan het dus voorkomen dat je bij een laadpaal staat die niet aangesloten is op een dergelijk netwerk en kan je dus niet laden, fijn!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.