Hybrides, plug-ins en elektrische auto’s hebben weinig tot geen uitstoot. Toch, als iedereen over zou stappen op een EV, zal dit geen effect hebben op de hoeveelheid koolstofdioxide die in onze atmosfeer terechtkomt.

Deze conclusie wordt getrokken in een studie van de North Carolina State University. Wetenschappers ontwikkelden een model om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx) in Amerika voor de komende 40 jaar te voorspellen. Zelfs als 40 procent van de auto’s in 2050 volledig elektrisch rijdt, zou de CO2-uitstoot niet merkbaar afnemen. Immers, wij hebben hier te maken met een verplaatste CO2-uitstoot. Hoewel een elektrisch aangedreven auto geen uitlaatgassen produceert, moet een (vervuilende) centrale extra draaien om de benodigde stroom op te wekken.

Volgens Brian Kesseler, president van de Johnson Controls batterij-afdeling, is het zelfs overbodig om grote hoeveelheden (PH)EV’s te produceren om het gemiddelde verbruik – en daarmee de CO2-uitstoot – te reduceren. Ook moderne technieken zoals start-stop systemen, turbochargers en directe injectie kunnen bijdragen om aan de verbruiksnorm te voldoen.

Moeten wij dan maar afzien van de aanschaf van een EV? Niet volgens Joseph DeCarollis, hoofdauteur van het onderzoek. Elektrisch rijden vermindert onze afhankelijkheid van olie en verbetert de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Het draait dus om de soort energie die wij gebruiken. Zo kan de well-to-wheel vervuiling worden gereduceerd door gebruik te maken van groene energie.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Maar als die energie nu uit de eigen zonnepanelen komt, is het een ander verhaal. 2 accupakketten, 1 om te laden en als buffer voor het huis, de 2e om te rijden.

De uitspraak van Brian Kesseler lijkt wat mij betreft wel erg op een “Wij van WC-eend…”. In het stukje waar naar gelinkt wordt staat dat Johnson controls vooral batterijsystemen maakt die geschikt zijn om kleine hoeveelheden energie in op te slaan voor korte perioden. Perfect voor start stop trajecten. Zij hebben er dus baat bij als de industrie meer van dat soort systemen inbouwt, aangezien dat hun omzet doet stijgen.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.