De Gemeente Rotterdam heeft samen met Het Nieuwe Rijden Elektrisch Vervoer Centrum (EVC) en Athlon Car Lease een plan opgesteld om in veertien maanden tijd duizend elektrische voertuigen in Rotterdam op de weg te krijgen.

Hiervoor is de EV makelaar bedacht. Deze specialist is een merk onafhankelijk adviseur die bedrijven concreet gaat ondersteunen bij de overstap naar elektrisch vervoer.

Het EVC is een centrum, gevestigd naast het nieuwe Centraal Station in Rotterdam, waar particulieren en bedrijven informatie kunnen inwinnen over elektrisch vervoer en proefritten kunnen maken. Alfred Möller, mede-oprichter van het EVC:

In de achttien maanden dat we nu open zijn, hebben ruim duizend bedrijven ons bezocht en zijn er meer dan 3.500 proefritten gemaakt. Dat doel hebben we eerder gehaald dan de drie jaar die we ervoor hadden gekregen, maar de conversie naar daadwerkelijke aankoop ligt lager dan verwacht.

Leads opvolgen

Om die conversie te vergroten, gaat het EVC actiever leads opvolgen. Daarvoor wordt Niki Sie aangesteld als de eerste EV makelaar van Nederland. Volgens Möller is het belangrijk dat het EVC actiever potentiële klanten informeert en adviseert omdat is gebleken dat bij dealers de expertise vaak ontoereikend is.

Wij hebben onderzoek gedaan naar het kennisniveau onder dealers over elektrisch rijden. Daaruit bleek dat het merendeel van de bedrijven te weinig kennis heeft over bijvoorbeeld belastingregelingen, leasing, verzekeren en opladen. Een aantal adviseerde de mystery shopper, die geïnteresseerd was in een elektrische auto, zelfs om toch vooral voor conventionele aandrijving te kiezen. Dat is de doodsteek voor fabrikanten die miljoenen euro’s aan hun EV-gamma hebben uitgegeven.

Luchtkwaliteit

De gemeente Rotterdam kent uitdagingen rond de luchtkwaliteit in de stad. “We werken hard en op meerdere fronten aan het oplossen daarvan. Elektrisch vervoer draagt bewezen bij aan het verschonen van de stad”, aldus wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid). “Het onderzoek Rotterdam Test Elektrisch Rijden heeft dat enkele dagen geleden bevestigd. Met het ondersteunen van de EV Makelaar willen we die kennis bij meer bedrijven onder de aandacht brengen”. De gemeente wil zo twijfels wegnemen en kennis bij wagenparkbeheerders en directeuren verhogen over de mogelijkheden van elektrisch vervoer.

Geen concurrent

Dealers moeten EVC, dat zelf wordt gefinancierd door de deelnemende instituten en bedrijven, niet zien als een concurrent, zegt Möller. “Ik snap dat het moeilijk is voor dealers om tijd en mensen vrij te maken om alle kennis in huis te halen. Wij gaan niet op de stoel van de dealers zitten, EVC schrijft geen orders, we willen juist dealers helpen met het naar de markt brengen van elektrische auto’s.”

De EV makelaar inventariseert de mobiliteitsbehoefte van de klant en komt aan de hand daarvan met een advies voor een of meerdere modellen. Hij neemt eventuele weerstanden weg en voorziet klanten van de informatie die ze nodig hebben. “Vervolgens sturen we de lead door naar de importeur of een van de dealerholdings waar we mee samenwerken. Die hoeven dan alleen nog de order uit te schrijven.”

Athlon Car Lease, partner van het EVC, ondersteunt dit initiatief met levering van specifieke kennis op het gebied van leasing en verduurzaming van wagenparken. Marchel Koops, commercieel directeur:

Met de inzet van de EV makelaar verwachten wij dat de inzet van elektrische voertuigen zal worden verhoogd. Er heerst nog altijd enige onwetendheid bij bedrijven om elektrische auto’s in te zetten merken wij. Wat is de actieradius? Hoe zit het met laden? Welke afwijkende afspraken maak ik met de leaserijders met betrekking tot het laden? Allemaal drempels die de EV makelaar kan wegnemen door een stuk kennisoverdracht.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Mooi initiatief! Succes Niki!

@bijtelling: Er is meer te koop dan bij de bestaande dealers, van ook ICE-merken.

Dus zal ze ook moeten informeren over fabrikanten die verkopen, dat is zeker voor goederen-vervoer een bredere keuze.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.