Een praktijkproef, die moet uitwijzen hoe bruikbaar deze toch vrij nieuwe techniek is.

Het gaat om een samenwerking tussen laadpalenleverancier EVBox en softwareontwikkelaar The Mobility House. De beide partijen zorgen ervoor dat ZOE’s die rondrijden op het Portugese eiland Porto Santo energie terugleveren.

Naar verluidt staat het eiland ook wel bekend als smart fossil free island, een even prestigieuze als officieuze titel. De Renault ZOE is er klaarblijkelijk een favoriet vervoermiddel. Uiteraard is de redenering om de auto’s energie terug te laten leveren vrij eenvoudig, bij auto’s is meer stilstand dan beweging waarneembaar.

EVBox heeft speciale bi-directionele laadpunten geplaatst. ChargePilot heet de software van The Mobility House die de samenwerking tussen elektrische auto’s en stationaire accu’s optimaliseert en zorgt voor teruglevering van energie. Zo wordt op de meest effectieve wijze gebruik gemaakt van energie opgewekt door zon en wind.

Voorlopig spelen v2g en v2x een vrij beperkte rol, maar de techniek waarbij auto’s energie terugleveren aan respectievelijk het net of ieder denkbaar stroombehoeftig object zal in de komende jaren beslist aan belang winnen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.