Toyota Mirai
Opdat het vervoer wordt verbeterd, door nieuwe technieken waarmee nu vooral nog wordt getest volwaardig in gebruik te nemen en alternatieve brandstoffen te adopteren.

In het kader van het Trans-Europese Vervoersnetwerk is, krijgt Nederland € 97 miljoen voor infrastructurele projecten. Het doel van het programma is het opzetten van een grensoverschreidend hoofdnetwerk van alle vormen van vervoer; over land, water en door de lucht. Dat geld wordt aan verschillende zaken besteed.

De A15 wordt aangepakt, onder de naam Via 15. Interessanter is dat er geld wordt gestoken in de infrastructuur voor alternatieve branstoffen, € 14,2 miljoen. Daarmee worden onder andere waterstoftankstations gebouwd en snellaadstations voor elektrische auto’s. In totaal € 11 miljoen gaat naar platooning; het op korte afstand laten rijden van een treintje vrachtauto’s, waarbij de voorste de snelheid bepaalt en de rest volgt. Dat is ontspannen rijden voor de chauffeurs en scheelt ergerlijke inhaalacties. De doorstroming van het verkeer moet verbeteren en het verbruik kan tot 10 % dalen.

Verder is er € 24 miljoen euro beschikbaar voor de verdubbeling van de spoorlijn vanuit Heerlen naar Aken. Ook moet die lijn worden geëlektrificeerd, want Nederland heeft nog altijd dieseltreinen. Waterstof kan overigens als alternatief dienen voor diesel, ook in geval van treinen.

Foto: Toyota Mirai; er rijden in Nederland 36 auto’s op waterstof rond


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.