Elektrische en hybride auto’s moeten luider worden, zodat je ze kunt horen aankomen. tot die conclusie is het Europarlement vandaag gekomen.

Het Europees Parlement in Straatsburg vindt dat EV’s en plug-in hybrides te stil zijn. Hierdoor pleiten de meeste afgevaardigden voor regels om dergelijke voertuigen hoorbaar te maken. Gedacht wordt aan een geluidsniveau zoals bij een auto met een gewone motor. Een definitieve beslissing hierover moet echter nog gemaakt worden. Ook is het nog niet duidelijk of het een constant of onderbroken geluid moet worden.

Aanstaande woensdag vindt er een stemronde plaats over het voorstel, evenals het plan om het geluidsniveau van andere motorvoertuigen drastisch te verlagen. EV’s dienen meer herrie te maken, terwijl auto’s met conventionele verbrandingsmotoren stiller dienen te zijn. Veel parlementariërs willen dit omdat geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zij steunen het streven van de Europese Commissie in Brussel om het lawaai van voertuigen met enkele decibels te verlagen.

Volgens waarnemers kan het woensdag nog alle kanten op.

Geluidsoverlast door verkeer zou jaarlijks 50.000 Europeanen het leven kosten. De helft van de stadsbewoners in Europa wordt blootgesteld aan verkeerslawaai boven de 55 decibel, aldus een woordvoerder van het parlement.

In Amerika werd onlangs al besloten dat EV’s een kunstmatig geluid moeten maken.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Belachelijk. Hetzelfde als vroeger met een vlag voor de allereerste auto’s uitlopen in woonwijken.

EV’s zijn stil. Daar wen je maar lekker aan, in plaats van vooruitgang in de weg te staan.

@ricardo: Inderdaad. Je hebt OGEN gekregen om te kijken. Ineens een auto geluid laten maken omdat veel mensen te stom zijn om te kijken is een bizarre maatregel.

Mijn Toyota Hybride hoort ook niemand aankomen op lage snelheden, maar dat gaat nu ook al 2 jaar prima!

@widodh: Zullen we dan alle blinden maar lekker thuis laten, of ben je bereid om buiten je eigen wereld te kijken en te snappen dat dit voor sommige mensen wel handig kan zijn.

@jessev: En doven dan? Die horen het geluidje niet.

Waar ik op doel is dat men hier ineens heel snel op in springt omdat het nu een korte termijns probleem is.

Ik ben bang dat we een achterlijke wetgeving krijgen waar geluidjes op auto’s echt nergens op slaan.

Onder de 30km/h een klein geluidje is prima, maar daar boven nemen de banden het toch over.

Waar ik verder op doelde is de 99% van onze bevolking die wel kan zien, die steken zo maar de straat over zonder vaak te kijken en zijn dan boos op die auto die er in de ankers gaat.

Goed, ik pak even een oude column erbij (2008):
http://www.autoblog.nl/archive/2008/03/25/de-stille-auto-als-killer

“We hebben ondertussen een spaghetti aan regelgeving om geluidsoverlast van auto’s tegen te gaan, en dan moeten we nu opeens extra geluiden gaan produceren om hybride auto’s hoorbaar te maken?”

Ik moet het eerste bericht nog tegenkomen over een ongeluk als gevolg van een te stille EV. Heb al wel zelf eens een scholiere gehad die besloot zonder om te kijken schuin voor me over te steken (ik kon nog op tijd remmen), maar dat had ze misschien ook wel gedaan met een gewone auto. Ik heb sowieso het idee dat de banden tegenwoordig vaak meer lawaai maken dan de stille 2-, 3- en 4-cylindertjes.

Dat was trouwens in de Volt van mijn vrouw, die heeft geen kunstmatig geluid.

gelukkig heeft het europarlement geen andere schrijnende zaken om zich mee bezig te houden.

Een zoefend geluid tot 30km/h daarboven hebben banden de meeste herie.

Iets wat zich laat horen.
ICE-auto’s hebben lage doordingende geluiden.
Zo’n geluid is niet nodig.

Er is toch al eens een onderzoek geweest wat voor geluid dat moet zijn, die conclusies zullen ze mee meoten nemen.

@jehannus: jij hebt duidelijk nog nooit iets met overheidsinstellingen te doen gehad.

Jouw oplossingen zijn veel te eenvoudig/makelijk. Hoe meer bureaucratie, hoe beter, hoe langer het allemaal duurt, hoe beter, is het motto van zulke mannen (en vrouwen).

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.