Toyota Prius Plugin Hybrid
Het lijkt strijdig te zijn, elektrische auto’s die geluid maken. Toch wordt dat een vereiste.

De verplichting komt van het Europees Parlement, waar blijkbaar de onoplettendheid van veel verkeersdeelnemers wordt onderschreven. Of deze niet zelden in hun smartphone verzonken wandelaars en zwakke verkeersdeelnemers als fietsers en scooteraars zijn geholpen bij een bescheiden hoeveelheid achtergrondgeluid, van normaal gezien geruisloze elektrische elektrische auto’s, is zeer de vraag. Geen enkele auto maakt echt herrie, dus eigenlijk is oversteken op gevoel nooit een goed idee. Wel is voor blinden en slechtzienden iedere vorm van geluid welkom.

Het Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS) wordt verplicht. Vanaf juli 2019 moet een dergelijk systeem aanwezig zijn op alle elektrische auto’s én hybrides die nieuw op de markt komen. Twee jaar later geldt er een verplichting voor alle elektrische auto’s en hybrides. Het akoestische waarschuwingssyteem moet werken tot een snelheid van 20 km/u, bij snelheden hoger dan dat is er voldoende geluid van de banden hoorbaar. Er mag overigens een schakelaar aanwezig zijn om het systeem uit te schakelen, volstrekte rust is dus mogelijk na een druk op de knop. Wel moet het waarschuwingssysteem opnieuw worden ingeschakeld telkens als de auto wordt aangezet.

Fabrikanten van elektrische auto’s leveren vaak al een akoestisch waarschuwingssysteem, dat standaard aanwezig is en in een enkel geval optioneel valt te verkrijgen. Het komt erop neer dat de auto een goedmoedig gezoem voortbrengt. Interessanter wordt het bij hybrides, wat voor geluid wordt er voortgebracht wanneer de elektromotor actief is en hoe combineert dat met de verbrandingsmotor? (Via: auto motor und sport)

Met dank aan Erik voor de tip

Beeld: Toyota Prius Plugin Hybrid


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verkeerd signaal, ik vind het ouderwets denken.

Het lijkt wel een vrijbrief om jezelf gebogen over de smartphone al append door het verkeer te bewegen.
Moeten fietsers straks ook verplicht geluid maken ?

Kan nu al niet wachten tot de aftermarkt met een V8 of F1 V10 geluid komen. of zo’n warme low rev. Subaru boxer roffel.
ben heel benieuwd hoe ver overheden gaan. ik hoop geen digitale zoem o.i.d.

100 jaar geleden moest je iemand regelen die voor je (elektro)-auto uitliep met een vlag.

Misschien een ander idee? Laten we ruimtes creeren waar auto’s voorrang hebben en ruimtes waar mensen-te-voet niks te vrezen hebben. We noemen het ‘weg’ (van WEG! Mensen, een elektrische auto) en stoep ( van STaan in de pOEP).

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.