Uitlaat Mercedes CLA45 AMG
De auto’s die in 2013 werden verkocht zijn 4 procent zuiniger dan het jaar ervoor.

De gemiddelde CO2-uitstoot per kilometer is in 2013 gedaald tot 127 gram, waardoor de gehele EU-vloot het doel voor 2015 (130 gram) al heeft gehaald. Dit blijkt uit data verzameld door het Europees Milieuagentschap (EEA). Echter, fabrikanten moeten de dalende lijn doorzetten willen zij het doel van 95 gram CO2 per kilometer in 2021 kunnen halen. EEA Executive Director Hans Bruyninckx:

De gemiddelde auto die vorig jaar werd verkocht was bijna 10 procent zuiniger dan de gemiddelde auto verkocht in 2010. Dit is goed nieuws, maar personenvervoer genereert nog steeds een groot deel van de totale broeikasgasuitstoot in de EU. We moeten daarom denken aan meer duurzame transportsystemen. De auto kan niet al onze problemen oplossen in de 21e eeuw.

De belangrijkste bevinding is volgens het EEA dat nieuwe auto’s zuiniger zijn geworden ondanks hun gemiddelde toename in gewicht. De voornaamste reden van vooruitgang zijn technologische verbeteringen en een betere verkoop van dieselauto’s, die doorgaans minder uitstoten dan hun benzine-equivalent. Echter, de voorkeur voor diesel lijkt af te nemen. In 2013 reed iets meer dan de helft van de auto’s op deze brandstof.

Toch is het verschil in verbruik tussen benzine- en dieselauto’s de afgelopen afgenomen. Vergeleken met het huidige niveau was het gemiddelde ‘verbruiksgat’ tussen benzine en diesel ruim 10 keer groter in 2000.

In 2013 werden er in de EU 11,8 miljoen nieuwe auto’s geregistreerd. Hiervan waren er 24.000 elektrisch aangedreven. Dit is maar een klein deel van de vloot, maar nog altijd een toename van 71 procent ten opzichte van 2012. Het aantal plug-in hybrides staat op zo’n 31.000 stuks.

Gemiddeld genomen werden de meest zuinige auto’s gekocht in Nederland (109 g CO2/km), gevolgd door Griekenland (111 g) en Portugal (112 g).

CO2-uitstoot EU auto's


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.