Vandaag is bekend geworden dat het wetenschappers gelukt is om biobrandstof te maken van zeewier. Een micro-organisme zet het wier om in ethanol, wat minder vervuilend is dan diesel of benzine. Daardoor zou zeewier een perfecte kandidaat zijn als vervanger van fossiele brandstoffen.

Zeewier is er genoeg. Een groot deel van de aarde bestaat immers uit water, en in het meeste water groeit zeewier. In tegenstelling tot het fabriceren van biobrandstof uit maïs en suikerbieten, welke we ook kunnen gebruiken als voedsel, is dat bij zeewier veel minder het geval. Tevens is er voor zeewier geen bemesting of irrigatie nodig, omdat het wier zijn eigen voedingstoffen uit de grond en de zee haalt. Zeewier groeit tien keer zo snel als andere planten.

De Amerikaanse onderzoekers hebben door middel van genetische manipulatie een micro-organisme gecreëerd dat zeewier omzet in ethanol. Dat is een belangrijke wetenschappelijke doorbraak voor de productie van biobrandstof. Eerder bleek het erg moeilijk om daar zeewier voor te gebruiken. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het bekende wetenschappelijke blad Science.

De wetenschappers moeten nog wel een manier vinden om deze productie van zeewier minder duur en arbeidsintensief te maken.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Prachtige ontwikkelingen. Hiermee kan je toch het gemak ven een brandstof houden (snelle tanken), maar heb je minder uitstoot én ben je niet meer afhankelijk van diverse rare regimes.

Mooie combinatie is bijv een Plugin Prius of een Opel Ampera die op deze brandstof loopt.

ik heb dit liever als waterstof

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.