Essent en het ingenieursbureau Gastreatment Services (GTS) hebben onlangs in Haarlem bij de voormalige stortplaats Schoteroog een nieuwe installatie in gebruik genomen voor de productie van Groengas en vloeibaar biogas (LBG). Essent gaat per jaar 500.000 kuub van het geproduceerde Groengas afnemen en invoeren in het gasnet van Liander. GTS zet een ander deel van het Groengas om in LBG voor de transportsector.

500.000 kuub
Het biogas dat bij de voormalige stortplaats Schoteroog wordt opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit komt van die oude stortplaats zelf en van de naastgelegen afvalwaterzuivering van Hoogheemraadschap Rijnland. Essent investeerde in de 400 meter lange aansluiting tussen de stortlocatie en het gasnet van Liander en neemt van Gastreatment Services de komende tien jaar jaarlijks 500.000 kuub Groengas af voor invoeding in dat net.

Efficiëntie van 91 procent
Hoeveel Essent in het project investeert, wil woordvoerder Rik Hammer niet kwijt. Directeur Mathieu de Bas van GTS schuift niet onder stoelen of banken dat zijn bureau EUR 2 mln in het project investeerde. Dat geld ging vooral op aan de installatie waarin het biogas wordt opgewerkt tot op aardgaskwaliteit en waarin dit groene gas vervolgens bij een temperatuur van -21° en onder een druk van 19 bar wordt omgezet in vloeibaar biogas. De Bas ontkent dat de installatie stroom vreet, en verzekert dat de installatie een efficiëntie heeft van 91%.

Meerdere op komst
In Nederland is de installatie in Haarlem de eerste voor Gastreatment Services, maar in Zweden heeft het bureau er al drie van in gebruik. In Nederland heeft het bureau nu ook nog een aantal andere locaties op het oog voor plaatsing van nog meer van deze zelf ontwikkelde installaties. Het meest concreet van die plannen is de bouw van een installatie bij een co-vergistingsinstallatie in Zeeland, met ook Essent als partner, en van een installatie bij een waterzuiveringsbedrijf in Brabant, met Eneco als partner.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.