Mercedes EQA concept
Ook Daimler zet in op elektrisch rijden en geeft ruim baan aan alternatieve vormen van aandrijving.

Het begint de vraag te worden hoe lang we het nog over alternatieve vormen van aandrijving kunnen hebben. Veel langer dan een decennium kan het niet meer duren voor het tanken van stroom voor jan en alleman de normaalste zaak van de wereld is. Want ieder merk komt met een uitgebreid aanbod aan elektrische auto’s.

Eerder konden we al wat informatie geven over de strategie van Daimler op het gebied van elektrisch rijden. Nu is duidelijk wat we precies kunnen verwachten van het Duitse concern. In 2022 zullen er meer dan tien volledig elektrische modellen op de markt zijn. Dat betekent dat er de komende jaren hard gewerkt moet worden. Het elektrische modelaanbod is nu nagenoeg nihil. De Mercedes B-klasse Electric Drive is van de markt gehaald, zodat de Smart Forto en Forfour Electric Drive het enige elektrische is wat het concern te bieden heeft.

De elektrische Mercedessen worden ontwikkeld onder het sub-merk EQ. Onder de naam EQ wordt een compleet ecosysteem ontwikkeld. Het wordt mogelijk om energieopslagsystemen en oplaadpunten te kopen en er wordt voorzien in duurzame recycling. Het eerste productiemodel is de Mercedes EQC. Deze auto rolt vanaf 2019 in de fabriek in Bremen van de band. Ook aan waterstof wordt gewerkt. Van de Mercedes-Benz GLC F-Cell is er nu een preproductieversie. Verder komen er elektrische trucks en bussen. De Fuso eCanter is hiervan een voorbeeld. De vertrouwde Vito’s en Sprinters komen er ook in elektrische uitvoeringen. Zwaardere trucks zullen door Daimler eveneens worden geĆ«lektrificeerd. In 2018 begint de serieproductie van de eerste elektrische stadsbus.

Toch wordt er niet uitsluitend ingezet op volledig elektrische aandrijflijnen. De welbekende plugin-hybrides van Mercedes blijven vooralsnog een vaste waarde. Deze Mercedessen hebben steevast een e’tje in de typeaanduiding, maar krijgen in de toekomst een heuse badge met het opschrift “EQ Power”. Uiteraard wordt ook de olbigate meededeling gedaan dat de verbrandingsmotor heus niet dood is. Zo wordt er hoog opgegeven van de OM 654 viercilinder dieselmotor. Deze is zuinig, schoon en vooral in Europa erg populair. Maar dat lijkt eindig.

Foto: Mercedes EQA concept, de auto werd getoond op de IAA dit jaar


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Mercedes is toch wel een topmerk. Kwaliteit gaat boven alles.
Groeten Marcel van Hooijdonk

Jammer dat MB zo laat is met het ontwikkelen van goede EV’s. Zouden ze net als Fiat zitten te wachten op een goede ” business case”?

In 2019 eindelijk eens op de proppen komen met je eerste echte electrische auto, schandalig.

@laminaatplaat: Waarom schandalig?

Ten eerste hebben ze al een voorzichtige poging gedaan met de B-klasse. Als je dat geen ‘echte’ elektrische auto wilt noemen omdat het een omgebouwde fossielenbrander is, tja, dan zijn de e-Golf, de 500e en het trio i0n/C-zero/i-MiEV ook geen ‘echte’ EV’s.

De meeste andere merken hebben zelfs helemaal geen EV. Alleen Renault, Nissan, BMW en natuurlijk Tesla hebben dan echte EV’s in de aanbieding.

Ik hoop vooral dat, als het ding er dan eindelijk is, dat het gewoon een goed en bruikbaar product wordt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.