Mitsubishi Outlander PHEV aan de stekker
Zodat elektrische auto’s ook stroom kunnen leveren aan het net, wanneer daar behoefte aan is.

Met die vehicle-to-grid-laders zijn meerdere partijen bezig. Amsterdam maakt zich sterk, maar ook Utrecht. Het is dan ook interessante techniek, die vooral nuttig is om een piekvraag naar stroom op te vangen en de wispelturigheid van hernieuwbare energie weg te nemen.

Ook een energiebedrijf als Engie kijkt naar de mogelijkheden en heeft bij de kantoorvestiging in Zaandam een vehicle-to-grid (V2G-lader) van Hitachi neergezet. Of eigenlijk is het een vehicle-to-everything (V2X-lader). Dit is gedaan in samenwerking met Mitsubishi, de Outlander PHEV behoort namelijk tot de auto’s die in staat is om stroom terug te leveren. Het laadpunt is gekoppeld aan het kantoorgebouw én het stroomnet. Op het gebouw zijn ook zonnepanelen aanwezig.

De volgende stap is is het werkelijk energieneutraal maken van gebouwen. Elektrische auto’s en hernieuwbare vormen van energie moeten hier met behulp van Building Energy Management Systems voor gaan zorgen. Waarbij stationaire accu’s, die grote hoeveelheden energie kunnen opslaan nog niet eens worden genoemd. Dat moet leiden tot een forse beperking van de CO2-uitstoot, aangezien gebouwen en vervoer zouden goed zijn voor ongeveer driekwart van de CO2-uitstoot.

Beeld: Mitsubishi Outlander PHEV aan de stekker


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.