Het Nederlandse Emoss is met een proef begonnen om elektrische stadsbussen van 12 meter middels inductie -en groene stroom- op te laden.

Emoss heeft een Volvo-bus voorzien van een elektrische aandrijflijn en de benodigde apparatuur om draadloos opladen mogelijk te maken, onder meer afkomstig van Conductix Wampfler. Hierbij gingen overigens geen zitplaatsen verloren.

Alleen de busombouw van diesel naar elektro is natuurlijk maar een klein deel van de operatie. Pas wanneer de bus bij haltes tijdelijk kan ‘parkeren’ boven een draadloos 120 kW oplaadsysteem heeft het effect, en kan het ingebouwde accupakket daadwerkelijk klein worden gehouden. Emoss rekent voor dat de elektrobus op deze wijze 288 kilometer per dag kan afleggen, zonder langdradig te hoeven stoppen om aan de stekker te gaan.

Emoss lijkt precies het juiste momentum te pakken met deze testsessie in Den Bosch. Onlangs maakte de overheid namelijk bekend dat men in 2025 definitief wil hebben afgerekend met luchtvervuiling door bussen.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Interessante test, ik ben erg benieuwd naar de resultaten en de terugverdientijd van dit ontwerp!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.