De veelzijdige Elon Musk werkt naar eigen zeggen honderd uur per week, en het beetje vrije tijd dat de ondernemer overhoudt besteed hij aan zijn vijf kinderen. Of die werkuren allemaal in Tesla gaat zitten? Bij lange na niet. Musk heeft nog wel iets meer aan zijn hoofd dan alleen een booming automerk runnen. Wat dacht je van een ruimtevaartbedrijf dat zo nu en dan een raket van de aarde wegschiet?

Hij werd geboren in Zuid-Afrika, maar naar eigen zeggen was zijn focus al vroeg gericht op Amerika. Niet alleen omdat zij moeder uit Canada en zijn grootvader uit de VS komen, maar ook dat het dé plek was waar serieuze technologische vooruitgang werd geboekt. Elon, met zijn voorliefde voor techniek, ging mede hierom in de Verenigde Staten studeren. Hij koos een opleiding aan Stanford University en hield zich twintig jaar geleden al bezig met elektrische auto’s. Het liep allemaal alleen iets anders dan hij gedacht had.

Eerst Zip2, toen PayPal
Tijdens zijn studie applied physics and materials science zag hij hoe het internet in opkomst kwam. Hier sprong hij, nog voor het afronden van zijn opleiding, vól in en richtte samen met zijn broer Kimbal de internetonderneming Zip2 op, een bedrijf dat software ontwikkelde voor media en nieuwsorganisaties. Vier jaar later, in 1999, was het één groot succes en wed het bedrijf voor de lieve som van $307 miljoen aan Compaq verkocht. Datzelfde jaar werd X.com door Musk uit de grond gestampt, een bedrijf dat we vandaag de dag kennen als PayPal. Na een samenvoeging met Confinity werd het bedrijf in 2002 voor 1,5 miljard dollar aan eBay verkocht. Musk bezat op dat moment 11,7 procent van de aandelen in PayPal.

De ruimte opzoeken
In het jaar dat PayPal werd verkocht besloot Musk om zijn horizon te verbreden. Letterlijk. Hij begon het bedrijf Space Exploration Technologies (SpaceX) waarvan hij ook nu nog de CEO is. Inmiddels zijn er al talloze succesvolle landeringen geweest en droomt Musk ervan om het leven multi-planetair te maken. Een ruimtereis naar Mars staat dan ook hoog op zijn agenda en verwacht dat binnen 15 á 20 jaar te kunnen bewerkstelligen. Ondertussen richtte hij ook SolarCity op, een grootgrutter in zonnepanelen.

Heeft Tesla de toekomst?
Inmiddels is hij het meest bekend door op te treden als CEO van Tesla. De sympathieke Musk was niet de oprichter van het merk toen het in 2003 het levenslicht zag, maar was er wel rap bij om in te stappen als financierder. Na een bijna-faillisement in 2008 staan ze er nu beter voor dan ooit, zo lijkt het. De elektrische Model S is in aantocht en op 9 februari wordt een geheel nieuwe elektrische crossover onthuld. Deze projecten kunnen nu van de grond komen door een staatslening van 465 miljoen dollar, uitgekeerd door het Amerikaanse Department of Energy (DOE).

Dat, en meer over Elon Musk die zijn visie op elektrisch rijden toelicht in een documentaire van 60 minuten die Bloomberg vorig jaar maakte. Klik hier om de uitzending te bekijken.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.