Het verwachte ev-aanbod van Toyota
De laatkomer op de ev-markt doet het bij voorkeur in een keer goed.

Er komen de nodige elektrische Toyota’s aan, in alle denkbare segmenten. Eindelijk heeft men het licht gezien, door de rigide keuze voor hybrides en waterstofauto’s achterwege te laten. De Prius en Mirai zijn niet langer het onwrikbare ideaal.

Een nieuw platform is ontworpen, het e-TNGA-platform en dat staat voor Toyota New Global Architecture waaraan de e van elektrisch vooraf gaat. Volgens Koji Toyoshima, hoofd ontwikkeling van het project, is goed gekeken naar radiografisch bestuurbare auto’s. Er is gekozen voor een modulair ontwerp, dat makkelijk valt aan te passen en geschikt is voor vele carrosserievormen.

Een noviteit is dat het rijbereik van de ev’s fors belooft te zijn. Er zal gebruik worden gemaakt van verschillende accupakketten, met een capaciteit die ligt tussen de 50 en liefst 100 kilowattuur. Zal ook Toyota de strijd zoeken met Tesla? Het valt te betwijfelen, want het motorvermogen is juist opvallend bescheiden. Er zijn twee elektromotoren beschikbaar, die vermogens van respectievelijk 80 kW (109 pk) en 105 kW (143 pk) leveren. Een tweemotorige configuratie zou fijn zijn.

Qua rijbereik wordt er voor de kleinere elektrische Toyota’s ingezet op 300 kilometer, de grotere ev’s zijn goed voor 500 à 600 kilometer. Dat scheelt snelladen onderweg, bij verre bestemmingen.

Verder is Toyota ook bezig met solid state-accupakketten. Ondertussen is het de vraag hoe het is gesteld met elektrische modellen bij Lexus, elektrische aandrijving past goed bij het karakter van dat merk. In de aanloop naar de Tokyo Motor Show is bekend geworden dat er een volledig elektrische Lexus komt, waarop niet lang hoeft te worden gewacht en dat is gelijk ook zo ongeveer de enige mededeling die werd gedaan. (Via: europe.autonews.com)

Beeld: wat er aan elektrische Toyota’s mag worden verwacht in de nabije toekomst


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.