Tesla taxi in Leuven
In Leuven past het stadsbestuur het taxireglement aan, om zo het gebruik van elektrische taxi’s te promoten.

In Nederland strooien we met subsidies, in Belgie pakken ze het anders aan. Daar krijgen elektrische taxi’s voorrang ten opzichte van gewone voertuigen. We hebben het hier trouwens neit over verkeersvoorrang, maar over voorrang als er vergunningen vrij komen. En om te vermijden dat een elektrische taxi op termijn vervangen wordt door een gewone auto, stelt men expliciet in het reglement op dat ook de reserve- en/of vervangingstaxi’s elektrisch moeten zijn. Scherp.

De Leuvense taximaatschappijen reageren enthousiast. Taxi Axi heeft alvast positief gereageerd: “Als taxibedrijf spelen wij een rol om Leuven bereikbaar én leefbaarder te maken. Daarom beslisten we al snel om een 100 procent elektrische wagen aan ons wagenpark toe te voegen. We kozen voor de Tesla Model S. Als pionier in Leuven hopen we alvast een trend gezet te hebben.”

Het Leuvense initiatief past binnen een pilootproject van Bond Beter Leefmilieu (BBL) en de Belgische taxifederatie (GTL). Zij onderzoeken de mogelijkheden om vanaf 2020 alle taxi’s in Vlaanderen elektrisch te laten rijden. “Elektrische maar ook gedeelde mobiliteit speelt een cruciale rol in de transitie naar een koolstofarme samenleving. De taxisector is daarbij een belangrijke speler. Een ritje in een elektrische voertuig moet de drempelvrees helpen verlagen. E-taxi’s zijn een tastbaar voorbeeld van de elektrische wagen als het nieuwe normaal”, besluit Jonathan Lambregs van BBL.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.