De gele schoolbus is één van de Amerikaanse iconen, maar met hun gorgelende dieselmotoren passen ze niet meer in de huidige tijd van milieuvriendelijk vervoer. Motiv Power Systems biedt een elektrisch alternatief.

Bij het ophalen en wegbrengen van kinderen staat de motor van een schoolbus lang stationair te draaien terwijl er kilo’s CO2 en andere schadelijke stoffen de lucht in worden geblazen; regelrecht de kwetsbare longetjes in.

Motiv Power Systems wil hier verandering in brengen met hun elektrisch SST-e schoolbus. Omdat dit soort voertuigen elke dag een vaste route afleggen en vaak stoppen, kunnen de afstanden en laadtijden gemakkelijk worden ingepland. De SST-e heeft een actieradius van ongeveer 150 kilometer en wordt volledig geladen in acht uur. Om de accu voor 50 procent te laden kost slechts één uur. Deze range en laadtijden zijn voldoende voor de dagelijkse ritten, zeker als de wagen tijdens de middagpauze aan de lader wordt gehangen.

De SST-e, gebouwd door Trans Tech, biedt ruimte aan 32 passagiers. Het Ford E-450 chassis dat eronder schuil gaat is berekend op een elektrische aandrijflijn. Dankzij het design van Motiv kan bijna ieder bestaand accupakket geïnstalleerd worden, waardoor het mogelijk is om te wisselen of in de toekomst over te stappen op nieuwere technologien.

De eerste elektrische schoolbus wordt geleverd aan het Kings Canyon Unified School District in Californië, dezelfde staat waarin Motiv is gevestigd. Omdat dit gebied ruim 1.500 vierkante kilometer beslaat zal de SST-e waarschijnlijk niet de verst gelegen scholen aandoen, maar voor de meer stedelijke gebieden is het elektrische vervoer een uitkomst.

Meerdere schooldistricten hebben, ondanks de hoge prijs, interesse getoond in een elektrische schoolbus van EV. Zelfs met subsidies van de California Air Resources Board kost de SST-e ruim twee keer zo veel als een standaard 80.000 dollar schoolbus. Volgens Motiv verdient de bus zichzelf terug dankzij besparingen op onderhoud (eenvoudige elektromotor vs dieselmotor) en brandstof. Alleen al het laatste kan 11.000 dollar per jaar schelen.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.