In tijden dat General Motors eigenaar was van het inmiddels failliet verklaarde Saab, verkocht het de rechten van de vorige generatie 9-3 aan een Chinese autogigant. Beijing Automotive Industry Holding, kort gezegd Baic, kreeg de blauwdrukken, de intellectuele eigendomsrechten en het nodige fabricagemateriaal om de auto’s in China verder te kunnen bouwen. Dat hebben ze gedaan, en de volgende stap is een volledig elektrische versie.

Zowel de 9-3 als de 9-5 van de vorige generatie krijgen in China een tweede leven onder de naam Beijing Auto Works (BAW), wat weer een dochteronderneming is van Baic. Bovenstaand testexemplaar zal naar alle waarschijnlijkheid in april worden onthuld op de autoshow van Peking. Op de logo’s na is het uiterlijk een exacte kopie van de vroegere Saab.

Definitieve specificaties zijn dus nog niet bekend, maar er wordt gefluisterd dat de range op ongeveer 150 km komt te liggen. De topsnelheid zou 160 km/u bedragen. Intern wordt de auto aangeduid als Q60FB-C1 en het opladen van het accupakket duurt 6 tot 8 uur.

Een vreemd plan is het overigens niet voor een in Peking gevestigde automaker om met een EV op de markt te komen. De Chinese overheid stimuleert de verkoop van elektrische auto’s namelijk in hun strijd tegen smog. Zo hoeven EV-eigenaren niet te betalen voor hun kenteken en zijn ze vrijgesteld van deelname aan de kentekenloterij. (bron: Pcauto)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Op zich wel leuk dat Saab op deze manier voortleeft…

Net ontdekt dat er naast de C60 zelfs al een tweede concept is op basis van de 9-3, de T60

http://www.chinacartimes.com/2011/04/25/beijing-autos-t60-sedan-its-a-saab-93/

Ook vang ik hier en daar op dat er al in 2010 testen zijn geweest met BAW Elektro-Saab’s. Ik denk dat dit dus al oud nieuws is, die tot nu toe niet tot hier is geraakt. Vandaar het oude koetswerk…

@Esprit_de_Flandre: Het kan zijn dat ze wellicht nog met het pre-facelift model testen, en dit een soort ‘mule’ is.

@aldous: Zou ook kunnen, maar dan zou dat betekenen dat dit een echte Zweedse Saab is, want ik denk niet dat BAW auto’s gemaakt heeft met het oude koetswerk. Met het nieuwe ook nog niet trouwens, het gaat allemaal een pak trager dan ze verwacht hadden…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.