Het P-MOB prototype kan net als andere elektrische auto’s worden opgeladen via het stopcontact, maar dankzij de monokristallijn silicium zonnecellen kan hij ook puur op zonne-energie rijden.

Het is geen wonder dat dit kleine autootje werd speciaal ontwikkeld voor het zonnige zuiden van Europa. Hij kan 20 km per dag afleggen, puur op zonne-energie. Hij verbruikt dan ook maar ongeveer 80 Wattuur per kilometer. Een overschot aan opgewekte stroom kan worden teruggegeven aan het elektriciteitsnet.

De P-MOB biedt ruimte aan vier personen, weegt slechts 600 kg (zonder batterijen) en heeft een topsnelheid van meer dan 100 km/u. Met een motor en differentieel op beide assen, aangestuurd door een computersysteem, heeft dit autootje vierwielaandrijving.

In het design is rekening gehouden met maximale veiligheid, milieuvriendelijkheid en een laag energieverbruik. Dit maakt hem volgens projectleider Dr Pietro Perlo het ideale voertuig voor stedelijke gebieden. Ook is de auto zeer aerodynamisch en heeft een cw-waarde die 30% kleiner is dan vergelijkbare modellen.

De P-MOB werd vorige maand getest op het testcircuit van Fiat in Turijn en mag op de openbare weg rijden. Het EU-MOBY onderzoeks- en ontwikkelingsplatform zal het autootje doorontwikkelen met financiële steun à 2,8 miljoen euro van de Europese Unie. (Via Cordis)

p-mob concept


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.