Er komen steeds meer elektrische en/of hybride auto’s op de weg, maar ook bij de landbouw is een vergelijkbare trend zichtbaar. Zo is er het Friese bedrijf Frisian Motors, die maken praktische en elektrisch aangedreven voer- en werktuigen.

Frisian Motors heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de Agricultuur, zo hebben ze als eerste in Europa een full-electric tuintractor & zitmaaier geïntroduceerd (de FM-30). Deze machine is een goed voorbeeld van innovatie en praktische toepasbaarheid. Naast de reductie van het lawaai is de machine erg gebruiksvriendelijk. Geen geknoei met olie en benzine en het dure jaarlijks terugkerende onderhoud behoort nagenoeg tot het verleden. Je “tankt” voor nog geen € 2,- en kan dan weer 2 hectare maaien.

Ook het UTV voertuig (Utility Terrain Vehicle) genaamd FM-50 is een praktische en betaalbare oplossing. Met een eigen typegoedkeuring voor op de openbare weg en een radius van 80 kilometer per lading is het een prima oplossing als tweede auto op het platteland. Of juist in de stad! Met een snelheid van ruim 60 km/uur is het mogelijk om de auto in het dagelijkse stadsverkeer te gebruiken.

Het totale gewicht van de auto bedraagt 620 kilo en hij is standaard voorzien van een hardtop-dak, lichtmetalen wielen en een sportstuur. In totaal kunnen 4 personen plaatsnemen in de auto, hoewel de achterste inzitten genoegen moeten nemen met een zitplaats in de laadbak. De elektromotor produceert een piekvermogen van 10 kW en volledig opgeladen is een actieradius van 80 km haalbaar. Opladen kan overigens in 8 uur tijd via een standaard huisstopcontact (230V/16A). De FM-50 is Frisian zeer geschikt voor semi-overheidsorganisaties zoals landschap- en waterschapsbeheerders, maar ook voor agrariërs als vervanger van de populaire quad. Zo heeft Grontmij er bijvoorbeeld al eentje in gebruik.

Door de Vamil en MIA subsidie zijn er bij zakelijk gebruik ruime mogelijkheden om 38% retour te krijgen. De bruto verkoopprijs van deze UTV is 9.800,- euro exclusief BTW. Wanneer u daar de fiscale voordelen vanaf trekt, blijft er een netto investering van ongeveer 6.000,- euro ex BTW over.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.