Dat Mercedes elektrische ambities heeft mag wel duidelijk zijn. De autobouwer heeft inmiddels een elektrisch aangedreven B-Klasse, SLS AMG en nestgenoot Smart gooide hoge ogen met hun e-variant van de Fortwo. Het volgende project waar geen verbrandingsmotor aan te pas komt is de A-Klasse E-Cell, die onderhuids wordt voorzien van Tesla-techniek.

Aandeel Daimler
Deze twee partijen zijn al geen vreemden van elkaar. In 2010 nam Daimler, het moederbedrijf van Mercedes en Smart, een belang van 9% in Tesla. En onlangs gaf Tesla-CEO Elon Musk aan dat deze geldinjectie van om en nabij de $50 miljoen de redding was voor de EV-fabrikant, waar het water destijds tot aan de lippen stond. Inmiddels staat het bedrijf aan de vooravond van de Model S en is de verwachting dat ze in 2013 cijfers met zwarte inkt kunnen schrijven.

Daimler is overigens niet de enige grote autofabrikant die een beroep deed op Tesla. Toyota riep medio 2010 de hulp in van de autobouwer uit Palo Alto, en dat resulteerde in een de onlangs geïntroduceerde RAV4 EV, een forse SUV met een bereik van 160 km.

Tesla CEO Elon Musk & Dr. Thomas Weber

Alles elektrisch
En de grote spelers zijn nog niet uitgekeken op de David van de auto-industrie. Dat is goed nieuws voor Tesla, zo werd onlangs door Elon Musk bevestigd dat ze een nieuwe deal met Mercedes hebben gesloten. CFO Deepak Ahuja wist daar nog aan toe te voegen dat de opbrengst groter is dan alle voorgaande deals ($280 miljoen) bij elkaar. Tesla mag voor Mercedes namelijk de complete elektrische aandrijflijn verzorgen. Voor welk model was alleen nog geheim. Ook toen Groen7 het op de man af aan Elon Musk vroeg op de Autosalon van Genève liet hij niets los, behalve dat het géén Smart zou worden.

2014
Vandaag kunnen we dankzij een bron bij Tesla melden dat het de E-Cell-variant van de nieuwe A-Klasse wordt. Een logische zet, want met de vorige A-Klasse E-Cell hebben ze al ervaring opgedaan en de nieuwe generatie is een zeer belangrijke model voor het merk. En Tesla ontkent het nieuws niet. Met de nieuwe A-Klasse zet Mercedes immers vol in op een groter, meer jong publiek, en daar kan anno 2012 een volledig elektrische variant natuurlijk wel bij. Niet dat de elektrische A-Klasse dit jaar al op de markt komt. Pas in 2013 wordt een conceptversie onthuld en weer een jaar later wordt met de uitlevering begonnen.

Mercedes heeft met een A-Klasse E-Cell meteen een concurrent in handen voor de elektrische A3 van Audi en de 1 Serie ActiveE van BMW. Hoeveel de auto zal gaan kosten is nog niet bekend, evenals informatie omtrent de actieradius. Maar gezien het trackrecord van Tesla kan dit nog wel eens de auto worden die verder komt dan de twee eerdergenoemde concurrenten.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.