Rijschool De Betuwe uit Tiel heeft officieel een Renault ZOE in gebruik genomen. Hiermee behoren zij tot de eerste aanbieders van elektrische lessen.

Rijschool EigenWegWijs uit Harderwijk was in 2011 de eerste rijschool die lessen aanbood in een elektrische auto; een Nissan LEAF. Nog geen jaar later maakte de ANWB ook de overstap naar een elektrische leswagen, wederom een Nissan LEAF. Sinds juni geven een aantal rijscholen in de regio Rotterdam les in een EV (een LEAF, uiteraard) onder de noemer van Project A15.

De Betuwe breekt met de traditie door te kiezen voor een Renault ZOE. Rijschoolhouder Koen Zweers heeft de overstap naar elektrisch rijden gemaakt op aanraden van zijn boekhouder: “Dat is door alle fiscale voordelen en de goedkope brandstof veel voordeliger.” Hij rijdt inmiddels al twee weken in zijn nieuwe elektrische leswagen, maar het feest moest nog gevierd worden.

De eerste ervaringen zijn positief. “Ik geef ‘s ochtends drie rijlessen, dan laad ik hem thuis op. Vervolgens geef ik ‘s middags weer twee rijlessen. Dat gaat prima. Verder geef ik ook nog rijles in een reguliere schakel-auto.” Met een snellaadpaal vlakbij zijn huis is de ZOE in principe altijd klaar voor gebruik. Zweers rijdt vier lessen à 35 kilometer per stuk voordat de accu moet worden geladen. “Tijdens mijn lunch hang ik hem aan mijn snellaadpaal, dan is hij in 40 minuten weer helemaal vol. Binnenkort krijgt de paal een software-update, dan kost het nog maar 20 minuten om op te laden.”

Dankzij de gemeente, die een bord met het kenteken van de ZOE bij de parkeerplek plaatste, heeft Zweers gegarandeerd altijd toegang tot de paal. Wel heeft hij 4.500 euro voor de plaatsing moeten betalen, omdat er geen subsidies meer beschikbaar waren voor een gratis versie.

De kosten die Zweers voor de ZOE heeft gemaakt zijn hoger dan dat hij voor een conventionele auto had gekozen, maar volgens zijn boekhouder heeft hij na twee jaar de kosten er weer uit. “Fossiele brandstof is erg duur en zal in de toekomst alleen maar duurder worden”, vertelt Zweers. “Rijden op stroom is een stuk goedkoper. Ook heeft deze auto vrijwel geen onderhoud nodig. Verder zijn er allerlei fiscale voordelen, zoals Milieu Investerings Aftrek, geen bijtelling, etc.” (Via Verkeerspro)

Om de eerste elektrische leswagen in Tiel te verwelkomen, werd er een dragrace gehouden tussen de ZOE en een Clio op brandstof. Wie er het snelst optrekt kunt u HIER zien.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Maar zo’n ding heeft geen versnellingsbak. Dus dan krijg je een aantekening in je rijbewijs dat je alleen automaat mag rijden?? Hoe zit dat??

@baasbas: Precies zo. Als je examen doet in een automaat, waar een EV dus ook onder valt, wordt hiervan notitie gemaakt op je rijbewijs. Je mag dan niet rijden met een handbak.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.