DAF CF Electric
Volledig elektrische vrachtwagens en plugin-hybrides. Deze vormen van aandrijving zijn ook bij DAF verkrijgbaar. Uitermate geschikt voor stedelijke distributie?

Dat mag de praktijk gaan uitwijzen, want er wordt begonnen met tests bij een aantal grote transportfirma’s. Over de DAF CF Electric is het HIER al eerder gegaan, die is volledig elektrisch. Maar er is ook eentje met een plugin-hybride aandrijflijn, de DAF Ecochamps. De Outlander PHEV onder de DAF’s zogezegd. Er is een standaard dieselmotor met een vermogen van 331 kW (450 pk) aanwezig en een elektromotor die een piekvermogen van 90 kW (122 pk) heeft. Met een accupakket van 17 kWh valt er tien kilometer volledig elektrisch af te leggen. Restwarmte wordt via een verdamper die op ethanol werkt omgezet in elektriciteit. Op die manier wordt er dus energie teruggewonnen. Ecochamps staat voor European Competitiveness in Commercial Hybrid and Automotive Powertrains en is een EU-project.

Maar over naar de inzet van deze vrachtwagens. Peter Appel gaat rijden met twee Ecochamps-vrachtwagens en een CF Electric. Ook zullen er twee elektrische vrachtwagens worden ingezet bij Simon Loos. Al deze vrachtwagens zullen worden gebruikt voor de bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn. Ook Jumbo is van plan om te gaan rijden met een DAF CF Electric. Binnen een straal van 50 kilometer van het centrale distributiecentrum in Veghel moeten winkels volledig elektrisch worden bevoorraad.

Alle betrokken partijen, dus vervoerders, supermarkten en de vrachtwagenfabrikant, kijken in de praktijk of elektrisch vrachtvervoer goed werkt. Wat zijn bijvoorbeeld de vereisten voor de infrastructuur en kan er worden volstaan met alleen ’s nachts opladen of is dit tijdens de rit nog nodig. Dit alles is ter voorbereiding op een toekomst waarin milieuzones steeds verder oprukken en bedrijven hun ecologische voetafdruk verder verkleinen. Albert Heijn wil bijvoorbeeld in 2025 schoon en stil leveren, met een vloot van nulemissie vrachtwagens.

Voor de bezorging van boodschappen aan huis gaat Albert Heijn overigens gebruik maken van de VW e-Crafter en Fuso eCanter, volledig elektrische bestelbussen dus. (Via: ttm.nl)

Met dank aan Erik voor de tip


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.