Struinend over de occasionsites komen we tot een opvallende constatering.

Het jaareinde is in zicht, dus iedereen (en zijn broer) zal nog wel gauw een elektrische auto willen voor het te laat is. Want een nieuw jaar betekent ook nieuwe bijtellingsregels. In 2021 wordt voor elektrische auto’s 12 % bijtelling gerekend tot een cataloguswaarde van € 40.000, het bedrag dat daarboven valt wordt aangeslagen voor 22 %. Daarop passen importeurs de prijzen aan, volgens de wetten van de markt.

Maar wat nu als er zo snel mogelijk een auto moet komen, die nog tegen een bijtelling van 8 % kan worden gereden? Geen enkel probleem. Uitverkopen is iets van de afgelopen jaren, het aanbod is eenvoudigweg te groot geworden. De Aiways U5, BMW i3, Honda-e, Kia e-Niro, Kia e-Soul, MG ZS EV, Mini Electric, Peugeot e-208, Peugeot e-2008, Renault ZOE, Tesla Model 3 zijn alle beschikbaar. Gloednieuw, op kenteken. Per type gaat het dan hoogstens om enkele tientallen.

Bij enkele auto’s kan de verkrijgbaarheid royaal worden genoemd. Het gaat dan om de Hyundai Kona Electric (558 stuks), Opel Corsa-e (218 stuks) en Volkswagen ID.3 (914 stuks!). Van die laatste zijn erg veel exemplaren gebouwd, in afwachting van de (min of meer) definitieve softwareversie. Dat heeft geleid tot erg veel voorraad, de nood wordt gelenigd en geleidelijk vindt de ev zijn weg naar steeds meer berijders.

Aspirant kopers, dan wel leasekoopjesjagers kunnen zich alvast verheugen op een prima deal. Want ongetwijfeld is het niet de bedoeling om de auto’s te laten wegkwijnen op anonieme dealerterreinen achter eentonig hekwerk.

Cijfers op basis van het aanbod op Autotrack, gefilterd op Bouwjaar van 2020 en Kilometerstand tot 100


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.