Het was een mooie stimuleringsmaatregel om automobilisten te laten switchen naar EV’s, het gratis parkeren-trucje. Maar vanaf 1 april 2012 loopt de pilot waarin EV’s kosteloos kunnen parkeren af. Vanaf die datum moeten ook elektrische auto’s betalen voor een parkeerplek in de hoofdstad. Een e-parkeervergunning aanvragen is wel mogelijk. Deze vergunning krijgt voorrang op de wachtlijst voor parkeervergunningen. Hierdoor kan de e-parkeervergunning in de meeste gevallen binnen zes weken worden verleend.

Het college van B&W heeft op 21 februari 2011 de eisen vastgesteld waaraan een voertuig moet voldoen om in aanmerking te komen voor een e-parkeervergunning. Een EV moet een range van minstens 60 kilometer hebben volgens de NEDC meetmethodiek. Hiervoor is gekozen omdat er daardoor meer garantie is dat de meeste stadskilometers elektrisch worden gereden, zo verklaard de gemeente. Ook moet de topsnelheid op minstens 75 km/u liggen.

Tweede auto
De meeste stadsdelen verlenen per adres één parkeervergunning. E-rijders die naast een elektrische auto nog een auto bezitten voldoen niet aan die regel. Er is echter een overgangsregeling voor elektrische autobezitters van het eerste uur. Iedereen die voor 1 april 2011 een compleet verzoek voor een oplaadpunt voor zijn elektrische auto heeft ingediend bij de gemeente, maakt aanspraak op een e-parkeervergunning per 1 april 2012. Ook als dit betekent dat men dan -tijdelijk- twee parkeervergunningen heeft.

Voor iedereen die al een parkeervergunning heeft in Amsterdam verandert er niets.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.